"Skulden går aldrig bort"

– Liane Moriarty

Hon är en av mycket få som haft tre romaner på New York Times bästsäljarlista samtidigt. Förväntningarna på Andras vänner är skyhöga.

Hur fick du idén? 
– Jag inspirerades av något som hände mig på en grillkväll. Det var egentligen en liten obetydlig sak, men det lämnade mig inte ifred. Jag kunde inte sluta tänka på det och det blev gnistan till min roman. Oturligt nog kan jag inte berätta någonting om det för det skulle avslöja för mycket av bokens intrig.

Hur hittar du de där livsavgörande ögonblicken som dina romaner spinner runt?
– Jag inspireras av berättelser jag hör, av saker som händer i verkliga livet eller står i tidningen – men de flesta grejerna fantiserar jag helt enkelt ihop.

Skuld verkar vara ett återkommande tema?
– Jag vet inte riktigt varför. Kanske är det min katolska uppfostran. Jag är inte längre praktiserande katolik men det katolska skuldkomplexet går nog aldrig bort helt och hållet.

Hur balanserar du dina relativt tunga ämnen med ”feelgood”-tonen i dina böcker?
– Det är inget jag bestämmer mig för att göra. Jag bara skriver berättelsen så gott jag kan. Men jag tänker att livet tenderar att vara en blandning av ljus och mörker.

Din genombrottsroman Öppnas i händelse av min död sålde i otroliga två miljoner exemplar. Hur har ditt liv förändrats?
– Min vardag har faktiskt inte ändrats så mycket – även om jag precis kommit hem från den stjärnspäckade premiären av HBO-serien Big little lies, baserad på min bok. Men på måndag är jag tillbaka vid mitt skrivbord, knackandes på tangenterna.

Hur har det påverkat ditt skrivande?
– Visst kan jag känna att förväntningarna är högre nu än på mina tidigare böcker. Och denna gång vägde det lite tyngre än tidigare. Men när jag väl kommit i gång och berättelsen tar fart, hänger jag bara på.