Avancerat deckarbygge

– Anna Jansson om Rädslans fångar

Nya Maria Wern-boken innehåller ett mord under Almedalsveckan, en uppfinnare som konstruerat ett domedagsur och en sekt i skyddsrum i väntan på jordens undergång.

Hur kom du på storyn?
– När det i vintras var minus 21 grader ute och 15 grader inne i mitt radhus började jag fundera på hur vi skulle klara ett längre strömavbrott. I samma veva fick jag nys om att det finns fem skyddsrum i Tingstäde på Gotland, där jag har en del släkt. I Tingstäde bodde även den fascinerande uppfinnaren Christoffer Polhem i sin barndom.

Vem var Christopher Polhem?
– Han var den svenska meka­nikens urfader, född 1666. A selfmade man som gjorde över 114 uppfinningar, som pol­hemsknuten (föregångaren till kardanknuten), vattenhjulet, Stjernsunds-uret och Slussen i Stockholm. Jag fantiserade ihop att han även uppfunnit ett domedagsur som kunde förut­spå exakt när vårt sårbara samhälle skulle gå under av en solstorm.

Kan jorden gå under av en sol­storm?
– Nej, inte så länge vi har en skyddande atmosfär, men det kan ställa till stora skador. Sol­stormar sker med viss periodi­citet och olika styrka, och kan innehålla både strålning och slå ut elnätet. Dagens samhälle är oerhört sårbart, vi skulle klara oss i ungefär fyra dagar innan vi börjar svälta. Vi har inga beredskapslager kvar för mat och 80 % av förråden för sjuk­vårdsutrustning och medicin är destruerade. I Finland har man mat för ett år i beredskapslager och har säkrat elnätet.

Du tar även upp hur mycket vuxenvärlden ska ställa upp på en ung människa. Maria Werns man visar sig ha en okänd son med drogproblem. Driver du debatt i dina böcker?
– Jag skriver om de saker som rör och berör mig men jag driver inte debatt. Det bara är så att det jag har på hjärtat är det som sätter igång min krea­tivitet.

<- Tillbaka till författare i fokus