1. Vad inspirerade dig till att skriva Sexualkunskap för vuxna och vad hoppas du att läsarna ska ta med sig från boken?
I min tidigare bok Tack, Förlåt & Skyll dig själv skrev jag en del om sexualitet, och läsarnas feedback om boken var att det ville ha ännu mer om sex! Sagt och gjort, jag ville ge läsarna mer kunskap om sexualitet som är konkret och tydligt utan fluff och omskrivningar. Jag hoppas att läsaren får med sig kunskap som hjälper dem i sexet antingen med sig själv eller med andra. Och med den kunskapen får roligare och skönare sex!
2. Du nämner att det är lättare att ha sex än att prata om det – varför tror du att det är så svårt för många att prata om sex, och hur kan vi bli bättre på att öppna upp för dessa samtal i våra relationer?
Jag tänker att vi inte är vana att prata med sex. Det är inget vi gör med vem som helst, när som helst och hur som helst. Det fina med kråksången är att det är något vi kan öva på om vi förstår syftet med det! Att göra saker som väcker obehag för sakens skull ger oss inte speciellt mycket. Mer än obehaget då. Men när vi förstår att dessa samtal kan ge oss så mycket mer ökar motivationen! Regelbundna samtal om sex ger oss möjligheten till fördjupning i relationer, ökar sannolikheten att vi har bättre sex och det sexet vi vill ha. Så övning är det främsta redskapet samt att erkänna att det är svårt. För det är allt som vi inte är vana vid och det är helt okej!
3. Om du skulle ge tre konkreta råd för att stärka en relation, vad skulle de vara och varför?
- Ingen blir väl förvånad när jag svarar att kommunikation är det absolut viktigaste. Kommunikation handlar om utbyte av information, och många par pratar runt det som faktiskt betyder något. Det är lättare att prata runt saken än om saken. Det handlar ofta om rädsla att göra den andre eller sig själv ledsen.
- Sen är det även viktigt att se till att ni har tid med varandra. Det behöver inte handla om sex nödvändigtvis men att leva ut den relationella lusten till varandra. Det kan handla om svampplockning, bowling, fågelskådning eller matlagning. Men även sex. Att göra roliga saker tillsammans för roligheternas skull!
- Sist men inte minst så är det viktigt att upprätthålla de individuella intressena vid liv. Att fortsätta sina andra relationer för att få fler relationella behov tillgodosedda som ens partner inte kan tillgodose.
4. Vad skulle du säga är den största utmaningen för vuxna när det kommer till att utforska sin sexualitet?
Min erfarenhet efter snart 20 år i sexologins tjänst är att det handlar om oro eller rädsla för att bli avvisad. Att ens fantasier och önskningar står i konkurrens med den eller dem de har sex med. Saken är ju den att vi har ingen aning om det förens vi pratar om det! Jag har sett många par och individer som tagit mod till sig och berättat om sina fantasier de önskar leva ut, och sen fått göra det. Det ökar vår livskvalitet att vara i den kontakten med någon annan. Sen är inte alla fantasier sådana som man vill leva ut utan vill gotta sig i på egen hand och det är underbart!
5. Finns det något särskilt kapitel eller ämne i boken som du känner extra starkt för och varför?
Lämpligt nog är det kapitlet om känslor: ” Känslorna – en väg till bättre sex”. Jag tycker att våra känslor och affekter lätt blir förbisedda som något som mer står i vägen än vad det faktiskt är: information från oss själva till oss själva! Kan vi lära känna våra känslor i högre utsträckning får vi inte bara en bättre relation till oss själva, utan även mer lustfylld onani och sex med andra!
Sen tyckte jag även om att skriva kapitlet om Lustanatomi och bredda perspektiven på hur vi ser på våra kroppar! Det är så lätt att vi stannar i att se hur kroppen kan prestera, men inte lika ofta hur den kan få njuta!
6. Hur har din skrivprocess sett ut och var det någonting under din research som överraskade dig?
Jag har som vana att försöka hålla mig uppdaterad på forskningsläget inom sexologin, så mycket av researchen var redan gjord när jag satte i gång med skrivandet! Jag har alltid skrivit. Om det inte har varit min egen dagbok så har det varit uppsatser, kunskapsmaterial av olika slag och informationsutskick. Och det finns så mycket kunskap där ute, så fick mer av en bekräftelse av att varje kapitel skulle kunna bli en bok i sig! Så kanske har vi en bokserie framför oss?