5 snabba med Arne Dahl om hans nya bok "Inland"

– Uppföljaren till succén Utmarker är här!

I ”Inland”, den hisnande uppföljaren till succén ”Utmarker”, får Sam och Molly ett oväntat uppdrag som rör ett obehagligt fall från det förflutna. Här svarar författaren på fem snabba frågor om boken.

Vad handlar ”Inland” om?
Om två sparkade exsnutar som på flykt undan en förvirrande rättvisa får en plötslig möjlighet att återvända till ett gammalt mordfall. Gärningsmannen har suttit bakom lås och bom i nästan ett decennium, men när de en aning chockartat kastas in i fallet öppnar det sig i en helt ny riktning. Gömda djupt inne i det djupaste inlandet tvingas de blicka in i inte bara sina egna utan också en oväntad mördares inland.

Hur skulle du beskriva huvudpersonerna Sam Berger och Molly Blom?
Som ett komplicerat par med en mycket speciellt sorts personkemi. Sam är den råbarkade kriminalaren som tvingas återfinna sin själ, Molly den högintelligenta infiltratören som man aldrig riktigt vet var man har. Två riktigt starka karaktärer i ständig clinch.

Vad är viktigast i en bra deckare?
En intensitet så stark att bokens värld tillfälligt förmår ersätta den alltmer outhärdliga verkligheten. En oväntad och mångbottnad historia som drivs av komplexa karaktärer som hela tiden sätts i nytt ljus. Att skapa ett grundläggande driv hos läsaren att ta reda på vad alltihop handlar om, vilka dolda djup som döljer sig bakom den skenbara ytan.

Första boken om din nya serie om Sam Berger och Molly Blom, ”Utmarker”, har blivit en stor framgång både i Sverige och utomlands. Vilka reaktioner får du av dina utländska läsare, vad är det de fastnar för i dina böcker?
Spänningen som tar ett fast grepp om läsarens hjärta och vägrar släppa taget förrän bokens sista ord är sagt. Det verkar huvudsakligen handla om det och om en story med massor av fallgropar och oväntade vändningar. Dessutom verkar Sam och Molly slå an en ton som folk fascineras av, vad vi kanske vågar kalla ett vuxet förhållande mellan en man och en kvinna.

Har du redan nu idéer till nästa bok?
Massor av idéer, ja. Nu gäller det att sovra dem och förädla dem, så att bok tre har en chans att bli ännu vassare.