Sichuanpepparstek med svalkande gurka

– Exklusivt recept från Gustav "Jävligt gott" Johansson

Nyfiken på vegansk mat? Eller är du redan biten? Gustav Johansson driver den veganska matbloggen Jävligt gott och är aktuell med nya kokboken Vegansk hemkunskap. Idag bjuder han dig som är medlem hos oss på ett exklusivt recept på kryddig sichuanpepparstek med knaprig broccoli och svalkande gurka. Mums!

Njut av en magiskt god Sichuanpepparstek som är helt vegansk. Foto: Gustav Johansson

Ingredienser

Sichuanpepparstek

2 helbitar naturell tempeh eller tofu á ca 350-400 g st

Marinad

0,5 dl Chiliolja, Lao Gan Ma
1 dl hoisinsås, vegansk
3 msk japansk sojasås
1 msk kinesisk sojasås
0,5 dl risvinsvinäger
1 msk socker
1,5 msk sesamolja
2 msk rapsolja
1 msk sichuanpepparkorn
3x3 cm färsk ingefära
4 klyftor vitlök 

Topping

3 salladslökar
2 färska chilis
1,5 dl salta jordnötter

Stekt broccoli

250 g färsk broccoli
2 msk chiliolja, Lao Gan ma
1 msk japansk sojasås
1 msk risvinsvinäger

Kinesisk gurka

1 färsk gurka
1/2 tsk chiliflakes
2 msk risvinsvinäger
1 msk socker
2 msk japansk sojasås
1 tsk sesamolja
1 dl vatten
1 dl hackad koriander

Tillbehör

5 dl okokt ris
Extra japansk sojasås
Extra chiliolja, Lao Gan ma

 

Instruktioner

Marinad, steken och topping

  1. Rosta sichuanpepparfröna och mortla dem.
  2. Skala och riv ingefära och vitlök
  3. Blanda ingefära, vitlök och hälften av sichuanpepparfröna med de övriga ingredienserna till en marinad.
  4. Om du använder tofu, så skiva tofubitarna i två filéer, ca 2 cm tjocka vardera. Lika så om du har tjocka skivor tempeh, annars låt dem vara som de är.
  5. Lägg tofun/tempeh i en plastpåse med marinaden och låt dra över natten eller minst 2 timmar.
  6. Hetta upp en grill och grilla tofun/tempehn i ca 5-10 minuter per sida över direkt värme samtidigt som du penslar dem löpande med 2/3 av marinaden så de täcks i ett tjockt lager.
  7. Ta dem åt sidan och låt svalna något. Skär därefter upp i skivor och täck med sen sista marinaden.
  8. Skiva salladslök och chili tunt och toppa den grillade sichuanpepparsteken med grönsakerna, nötterna och den sista bortlade sichianpepparen.

Stekt broccoli

  1. Skär broccolin i buketter. Skiva stammen i skivor.
  2. Woka på hög värme i en wok eller stekpanna tills broccolin börjar få små svarta prickar från värmen.  Slå i sojasås, risvinsvinäger och chiliolja de sista 30 sekunderna så broccolin täcks jämt utan att det bränn.

Kinesisk gurka

  1. Börja med att krossa gurkan lätt med sidan av kniven eller handen så fruktköttet krossas lite lätt. Detta gör att gurkan tar upp marinaden bättre.
  2. Skiva i grova skivor och lägg i en skål tillsammans med alla övriga ingredienser. Låt dra 30 min i kylskåp innan servering.

Tillbehör

  1. Servera med kokt ris och extra soja och chiliolja som tillbehör!