Gryning. Falsk. av Lou Berg

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Gryning.Falsk" av Lou Berg. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Tommy Gullqvist - Betyg 4/5

Jag ger boken betyget 4, då jag tycker den är spännande, lätt att ta till sig och är något jag gärna läser mer av samma författare. Nedan är min korta recension.

En berättelse om hur livet kan ta oväntade vändningar när den du tror dig kunna lita på visar sig vara den mest falska spelaren i din omgivning.  Berättelsen naglar fast läsaren redan från början och händelserna avlöser varandra i snabbt tempo. Föga anade jag, innan jag läst boken, att konstförfalskning kunde vara så här spännande och jag ser redan fram emot uppföljaren i denna trilogi.

Per-Allan Persson - Betyg 5/5

Alltid lika spännande med nya författare och det var med spänning jag började att läsa spänningsromanen Gryning Falsk som är första delen i spänningstrilogin om Nea Hallgren och Nadezha Volkova. Boken handlar om ett tema som jag inte läst om tidigare som är förfalskad konst. Författaren tar med oss på en spännande resa. Lou Berg kryddar boken med figurer som Neas man, som har en stor spelskuld och en polis vars uppgift är att undersöka konstbedrägerier.

Boken startar i ett rasande tempo där konstudenten Nadezha hotas eftersom krafter i den undre världen har insett hennes skicklighet i att förfalska konst. Kort därefter  finner Nea sin man misshandlad och blodig hemma i soffan p g a en mycket stor spelskuld.Nea är Nadezhas mentor på Konstfack.  Nea som är hårt pressad av sin mans spelskuld avslöjar för Nadezha att hon inte vet vad hon skall tas sig till för att återbetala spelskulden.Nadezha bestämmer sig för att hjälpa Nea genom att återskapa andras konst. Samtidig kraschar Neas äktenskap och polismannen som arbetar med konst-bedrägerier och som har Nea som expert i att avgöra äkthet i konst hjälper nu Nea att flytta till en flott lägenhet i andra hand.

Författaren har ett genomgående högt tempo i sitt författarskap, är trovärdig och duktig på att förändra i berättelsen under resans gång. Jag ser fram emot att läsa del 2 när denna är utgiven.

Jacqueline Dovblom - Betyg 4/5

En spännande bok där handlingen utspelar sig i en ovanlig miljö, som är obekant för mig. Intressant är hur människors gränser för vad som är rätt och fel stegvis förskjuts när det gäller att skydda de som står nära. Kanske lite väl fantasifull för min smak men absolut läsvärd. Välskriven och bra driv i språket gör Gryning. Falsk. svår att lägga ifrån sig.

Petra Zarbock - Betyg 4/5

Konstförfalskning. I denna spänningsroman får vi följa händelser kring falska Botkin-målningar, där någon säljer dem för dyra pengar, samtidigt som en familj utpressas till följd av stora skulder. Alltihopa snurrar kring två kvinnor som tillsammans går utöver deras moraliska gränser försöker skydda dem själva och deras familj.

Lou Berg är ett författarpar bestående av Tiina Nevala och Henrik Karlsson. Gryning. Falsk. har flera vändpunkter och det var många tillfällen där jag inte ville lägga ner boken. Boken är lättläst och den är väl sammanhängande. Ibland tyckte jag romanen var ganska simpel men nödvändigtvis inte på ett dåligt sätt. Den blir inte invecklad, utan allt kommer att hänga samman. Allt handlar om pengar och vad en person inte skulle göra för sina nära och kära, samtidigt som otippade personer kommer att utnyttja chansen att bli rik. Spännande och personlig!

Ingrid Carlsson - Betyg 4/5

Om man gillar spänningsromaner är det en underhållande bok, även om den inte går helt in på djupet med alla huvudkaraktärer så att jag som läsare förstår eller anar vilka bevekelsegrunder de olika karaktärerna har för sina val. Beskrivningen av dagens samhälle och olika livsvillkor kanske inte heller är fullt så djuplodande som de skulle kunna vara. I vissa stycken skulle författaren kunna utveckla, fördjupa huvudkaraktärerna respektive miljöskildringarna lite mer. Samtidigt ger det mycket öppningar för en fortsättning på temat liksom fördjupning av persongalleriet i framtida romaner. Bra dock att allt inte uttrycks explicit utan att det lämnas utrymme för läsarens egen fantasi och egna tolkningar. Om jag ska roas som läsare vill jag också kunna skapa mina egna bilder och tankar om personerna, händelserna och miljöerna.

Parallellt med huvudintrigen finns huvudpersonernas vardagsliv med relationer, som inte alltid är så enkla precis som livet är. Jag funderar exempelvis vad det gör med romanfiguren som person att vara den som väljs ut att följa med till Sverige medan syskon och andra viktiga personer i romankaraktärens liv blir lämnade kvar i ett annat land med helt andra sämre livsvillkor. Hur blir det med skuld, förlust, sorg? Och när livet i Sverige inte blir det rosenrödskimrande liv som förespeglats. Vad händer med den andre huvudpersonen när det knakar i parrelationen och familj, jobb inte blir det personen en gång trott och drömt om? Möjligen skulle detta också kunna utvecklas med fler bottnar. Ju längre in i boken jag kommer avslöjas dock lite olika lager av romanfigurerna där jag som läsare kan känna in de dilemman som romanens huvudpersoner ställs inför. Vad är det som leder till olika val, är det lätt att börja tänja på gränserna för vad som är lagligt och rätt, moraliskt och etiskt? Vem är det som egentligen gör mest fel och vilka kan man lita på?

Jag tycker det är intressant att karaktärerna inte är entydigt goda respektive kriminella, utan speglar att det går att hamna in på andra spår i livet än vad huvudpersonerna tänkt innan de ställs inför ett svårt val. Och hur detta kan ske genom en gradvis förskjutning av rätt och fel. Likaså hur lätt karaktärerna kan hamna i beroendeställning gentemot andra mindre nogräknade personer med makt som vill tjäna pengar liksom att andra personer i karaktärernas väg kan ha en dold agenda när de förefaller vara hjälpsamma. Det som är tänkt som en engångsföreteelse för att lösa ett problem leder successivt allt djupare och djupare in på en annan väg.  Jag kan ändå inte helt bestämma mig för om historien och miljöskildringen är helt verklighetsnära eller inte. Samtidigt kan verkligheten ibland vara ännu mer osannolik än vad man kan föreställa sig. Det känns inte heller alltid helt viktigt att historien och skeendena ska vara helt troliga och sannolika. Ibland vill jag som läsare bara underhållas och dras in i en spännande intrig.

Mot slutet knyts karaktärerna samman på nya sätt som inte kan förutses i början av romanen, vilket bidrar till spänningen. Bra att det inte kommer för tidigt i boken utan att läsaren får bli överraskad genom hela romanen. Det finns karaktärer i persongalleriet som nämns mer flyktigt, men som skulle kunna dyka upp som viktigare karaktärer för handlingen i framtida romaner om nu författaren tänker sig detta som en romanserie. Slutet öppnar också för en fortsättning med en tydlig cliff hanger. Roligt att allt inte är klart och lämnar öppet för läsaren att fantisera vidare om karaktärerna framåt. Kommer huvudkaraktärerna att göra slag av de planer och tankar som läsaren anar finns? På vilket sätt kommer historien och romankaraktärerna då att utveckla sig? Vad händer med huvudkaraktärernas relationer på det privata planet? Får jag som läsare veta mer om hur romankaraktärerna hamnat där de hamnat?

Boken är lagom lång och skriven med ett lättläst språk där läsandet flyter på. Kapitlen kickar i varandra på ett bra sätt och lockar mig att fortsätta läsa även om jag inte sträckläste boken i ett svep. Boken kändes lätt att komma in i. En del böcker kan vara ganska tröga att komma in i och där jag som läsare först mot slutet fångas utav boken. Eller i värsta fall inte alls. Så inte i detta fall. Uppskattar också att författaren hanterar det svenska språket på ett snyggt och korrekt sätt. Det är störande för läsupplevelsen att läsa en text med grammatiska fel, stavfel, särskrivningar när det inte ska vara särskrivning och så vidare. Sammanvägt allt landar jag därför i betyg 4 av 5.