Testa på recept ur Gröna Burgare

– Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Martin Nordin har ifrågasatt vad en burgare är och gjort en djupdykning i ämnet. Resultatet blev 31 vegetariska burgare som han samlat i sin nya bok "Gröna burgare". Nedan kan du testa på receptet "Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök", taget direkt ur boken!

Bild på Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök från boken Gröna Burgare


Till 6 burgare:
6 dl kokta svarta bönor
1 dl finhackad gul lök
raps- eller jordnötsolja att steka i
1 tsk milt chilipulver, t.ex. Piment d'Espelette
1 tsk rökt paprikapulver
3 msk bbq-sås
1 dl torrostade valnötter (se nedan)
2 msk finhackad färsk koriander
1 dl kokt svart ris
1 dl pankoströbröd
salt

Karamelliserad lök:
2 gula lökar
2 msk smör
1 msk rödvinsvinäger

Till servering:
120 g gruyèreost
6 hamburgerbröd
smör till bröden
romansallad

Gör så här:
1. Skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
2. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs löken på ganska hög värme tills den har fått färg och är på gränsen till bränd.
3. Sänk värmen, lägg i chili­ och paprikapulver och rör om. Rör ner bbq­såsen och ta stekpannan från värmen.
4. Rosta valnötterna enligt nedan.
5. Hacka 1 dl valnötter och lägg dem i en skål tillsammans med bönor, koriander, ris, pankoströbröd och en nypa salt. Blanda ihop ingredienserna med en potatisstomp (bönor­na ska bara bli lätt mosade). Tillsätt lökblandningen och rör om så att allt blandas.
6. Ta en handfull smet i taget och forma 6 runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem.
7. Skala och hacka löken och lägg lökhacket i en kall kast­rull. Klicka i smöret och sätt kastrullen på medelvärme. Lö­ken kommer snart att börja släppa vätska och smakerna kommer att koncentreras genom att löken får koka i sin egen vätska. Rör om med en träslev ungefär var 5:e minut under 30–40 minuter, håll koll så att det inte bränner vid. (Om du märker att det börjar bli torrt kan du tillsätta vinä­gern tidigare.)
8. Ta av locket, häll på vinägern, höj värmen och reducera kraftigt under omrörning i cirka 15 minuter. Ta kastrullen åt sidan.
9. Värm ugnen till 180 grader.
10. Värm några matskedar olja i en stekpanna på medel­värme. Stek biffarna i några minuter på båda sidor tills de har fin färg. Lägg över biffarna i en ugnsform. Lägg några ostskivor på varje biff och låt stå i ugnen tills osten har smält.
11. Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen.
12. Lägg en biff i botten på varje bröd. Lägg på ett sal­ladsblad och klicka på en generös sked karamelliserad lök.

Torrostade valnötter
Du behöver:

1 kg valnötter med skal (500 g utan skal)
2 tsk milt chilipulver, t.ex. Piment d’Espelette salt

Gör så här:
1. Knäck valnötterna och ta bort skalen.
2. Hetta upp en torr stekpanna, gärna i gjutjärn. Rosta nötterna på medelvärme tills de börjar få lite färg, i cirka 2 minuter. Skaka pannan då och då så att nötterna inte blir för brända. Det gör dock inget om de blir lätt brända – det ger en god smak.
3. Ta pannan från värmen och krydda med chili och salt.