Fråga Lundh

– 5 frågor till Olof Lundh

Med Allsvenskan i full gång och Fotbolls-VM precis runt hörnet har vi satt klorna i fotbollsgurun och journalisten Olof Lundh. Vem vinner VM? Hur ser fotbollen ut om 10 år? Lundh har svaren!

Varför ska man läsa din bok?
För att man kan lära sig att fotboll tyvärr är mer än spelet vi ser på planen. Även om svenska fotbollsledare gärna vill stå över skandaler som drabbar internationell fotboll så finns det även på hemmaplan. Det säger trots allt något när fotbollsförbundets jurist vill ha ut min bok i förväg. Det finns många områden som vi inte vill tala om när det handlar om svensk fotboll.

Vem är den bästa fotbollsspelaren, enligt dig, genom tiderna?
Lionel Messi är nummer ett, men det är oerhört svårt att jämföra epoker och spelare med varandra.

Hur tror du fotbollen kommer att utvecklas inom de 10 kommande åren?
Risken är att den internationella fotbollen seglar i väg än mer och blir alltmer underhållning på bekostnad av idrotten. Vilket på ett sätt är en möjlighet för svensk klubbfotboll, att visa att man är något annat och är närmare och mer äkta för svenska fotbollsfans. Det enda vi kan vara säkra på är att det kommer att bli annorlunda då fotbollen alltid utvecklats. Lär hända mer när det handlar om teknikhjälp till domarna.

Vem kommer bli nästa Zlatan?
Det kommer ingen ny Zlatan. I varje fall inte under min livstid. Det kommer bara att vara ett tungt ok för den som bli utnämnd till nästa Zlatan.

Vilket lag vinner Fotbolls-VM 2018?
Svårt att gå runt Tyskland som är regerande mästare och vann för-VM i fjol och har en aldrig sinande ström av spelare av högsta klass. Brasilien är den främsta utmanaren följt av Frankrike och Argentina. Sverige, då? Nja, det blir ingen sommar som 1994, man överlever gruppspelet men åker ut mot brassarna i åttondelsfinal.