Bli en av våra förhandsläsare!

– Det hemliga brödraskapet från Wien

Förhandsläsarna är utsedda! Stort grattis till Christina Hallin, Michael Lawitz, Viktoria Mark, Emma Ingeström och Mathias Duvemark. Vi väntar med spänning på era omdömen!

Hyllad konspirationsthriller!

En kristen sekt i Norge blir brutalt överfallen på sin gård. I attentatet omkommer många, medan några medlemmar tycks oförklarligt försvunna. När polisen kommer till brottsplatsen hittar man på gården dessutom ett högteknologiskt laboratorium. Allt pekar på att en islamistisk grupp ligger bakom massmordet, men poliserna Kafa Iqbal och Fredrik Beier kommer en större konspiration på spåren, bestående av en grupp rasbiologiska forskare som möttes på 1930-talet i Wien.

Det hemliga brödraskapet från Wien, redan såld till minst 17 länder, är skriven med högt tempo och fylld av oväntade cliffhangers.

  1. Boken skickas till dig.
  2. Du läser boken och återkommer med ett omdöme senast den 5 augusti, en vecka innan det officiella släppet.
  3. Alla förhandsläsares omdömen publiceras här på sidan den 12 augusti.

Ett omdöme består av följande:
Ett betyg på en skala 1-5 där 5 är bäst.
Dina tankar och synpunkter i en kort recension (max 1000 tecken)

Förhandsläsarna utses av en jury bestående av representanter från Akademibokhandeln. Juryns beslut kan ej överklagas.

Fem frågor till Ingar Johnsrud

Beskriv ”Det hemliga brödraskapet i Wien” i fyra meningar.
”Det hemliga brödraskapet i Wien” handlar om den värsta form av ondska – ondska som vi gör av godhet.  Av kärlek till en gud, en ideologi eller en människa. Det är en kriminalthriller om poliserna Kafa Iqbal och Fredrik Beier, och deras mördarjakt efter att en kristen sekt blivit angripen. Spåren leder in i den norska samhällstoppen, och till Norges historia.

Detta är den första boken av tre om poliserna Fredrik Beier och Kafa Iqbal. Vilka är de?
Kafa och Fredrik är två antihjältar, med fel och brister. De kompletterar varandra; Kafa är den unga och oerfarna men den smartaste av dem, medan Fredrik representerar erfarenhet och en viss cynism. Men båda bär också på en personlig historia, och som ofta i mötet mellan två kriminalhjältar uppstår känslor och lojaliteter, som sätter deras samarbete på prov.

Du arbetade länge som journalist och var bland annat korrespondent i Stockholm, bevakade Knutby-dramat. På vilket sätt märker man det på romanen?
Jag säger alltid att boken inte handlar om Knutby, men att den givetvis är inspirerad av det som jag bevakade en gång. Då lärde jag mig om hur parallellsamhällen kan uppstå, även i vårt fredliga hörn av Europa. Jag såg vilka fatala följder som den blinda tron kan få.

Din roman är en konspirationsthriller med högt tempo, men skildrar också en mörk historia som både Sverige och Norge velat glömma. Berätta! 
Romanen har en historisk del, som tar oss tillbaka till 1930-talet och till den rasbiologiska forskning som pågick på den tiden. Många känner inte till att det både i Sverige och Norge fanns starka och inflytelserika vetenskapliga miljöer, som på många sätt gick nazisternas ärende före det andra världskriget – även om det inte betyder att alla som höll på med detta var nazister. Även om rasbiologin till stora delar försvann med Hitler, så levde arvet vidare fram till vår tid. Bland annat genom de norska och svenska steriliseringslagarna, som ledde till att tusentals kvinnor blev steriliserade, mot sin vilja.

Din roman har sålts till tjugo länder, hur kan en norsk roman bli så populär i till exempel Italien? Vad fastnar de för?
Jag tror en viktig förklaring är att det går att dra en tråd från dåtidens inhumana ideologier, fram till vår tids religiösa fundamentalism. I bägge fallen används en ideologi, eller en religion, som grund for att skada andra människor, för att påtvinga andra sin världsbild. Och så hoppas jag också att det är uttryck för att många tycker att det är en god bok…