Författarnas julklappstips

– Tipp tapp vem vill ha en julklapp?

Vi frågade några aktuella författare vilka hårda klappar de vill se under julgranen i år. Här är deras bästa julklappstips, och vad de själva önskar läsa under helgledigheten.

MATS STRANDBERG, aktuell med den preapokalyptiska berättelsen Slutet.

– Just nu vill jag att alla jag känner ska läsa Homo Deus av Yuval Noah Harari så att vi kan prata om den. Så det får bli den jag ger bort! Och kanske är det i år som jag själv äntligen ska sätta tänderna i Joyce Carol Oates tegelsten till vampyrroman, De fördömda.

PETER ENGLUND aktuell med skrivit Stridens skönhet och sorg del 5.

– Dels ger jag bort den nya, reviderade versionen av Poltava (jag har en skrälldus med fri-ex här hemma), dels Varlam Sjalamovs Genom snön, som skildrar Stalins läger inifrån som bara en överlevare kan. Jag har svårt för deckare, men det finns en som jag bara älskar: det är Georges Simenons böcker om kommissarie Maigret. Och då Atlantis har gett ut ett helt stim av dessa hoppas jag få några i julklapp.

LIZA MARKLUND har lämnat deckargenren och skrivit romanen Pärlfarmen.

– I år får min man 21 tankar om det 21:a århundradet av Yuval Noah Harari, svärsonen får Allt är en konspiration av Kent Werne och barnbarnet bokserien Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund. På min önskelista står Bob Woodwards Fear: Trump in the White House. Jag har läst de flesta av Woodwards biografier över de amerikanska presidenterna.

ÅSA LARSSON, aktuell med sista delen i PAX-serien.

– Jag tänker ge bort Dina brev lägger jag under madrassen, brevväxlingen mellan Astrid Lindgren och Sara Schwardt. Den berör mig ända ner i djupsjälen och jag älskar, älskar Astrid Lindgren. Själv önskar jag läsa böcker jag fått av vänner. Det är så spännande att de tänkt att just en speciell bok ska passa mig. Och läsa och ta reda på om de hade rätt. Och prata om den efteråt.

ALEX SCHULMAN, aktuell med Bränn alla mina brev.

– Jag ger bort Pascal Engmans Eldslandet. Så ung och ändå så otroligt färdig i sitt språk och sin dramaturgi. Och önskar mig Jens Liljestrands Mannen i skogen om Vilhelm Moberg. En bok som vecka efter vecka ligger etta på DN:s litteraturlista måste ju vara exceptionell.

LINA BENGTSDOTTER har skrivit en uppföljare till succédebuten Annabelle, som heter Francesca.

– Jag ger bort Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg och Lugnet av Tomas Bannerhed. Två författare som verkligen kan konsten att skriva så det känns. Jag önskar att jag själv hade kvar den upplevelsen men som tur är har det kommit fler intressanta titlar. En bok som jag är nyfiken på är Vigdis Hjorths Arv och miljö.

ANDERS DE LA MOTTE har skrivit boken Vintereld.

– Jag vill ge bort Katharinakoden av Jörn Lier Horst. Han har, liksom jag, arbetat som polis och hans romaner om kommissarie Wisting är välskrivna, spännande och verklighetstrogna. Själv önskar jag mig Ormen i Essex av Sarah Perry som lär vara en mix av Dickens, Bram Stoker, Hilary Mantel och Emily Brontë. Dimmiga hedar, frasande klänningar och trånande suckar. Och ett lurande monster.

LOUISE BOIJE AF GENNÄS är aktuell med Skendöda, del två i Motståndstrilogin.

– Jag ger bort Syskonen av Tessa Hadley. En fantastisk berättelse om fyra syskon med respektive och barn som träffas i familjens sommarhus för att fatta beslut om husets framtid, men i stället ställs inför livsavgörande frågor. Underbart språk, miljöskildringar som får en att tappa andan och inblickar i karaktärernas psyken som skapar igenkänning på djupet. Läs, läs, läs! Jag älskar hårda paket och vill gärna ha många böcker i julklapp, som Michelle Obamas Min historia, Sara Stridsbergs Kärlekens Antarktis och Alexandra Pascalidous Mammorna. I strumpan blir jag glad om tomten stoppar ner pocketböckerna Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf och Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde – det är alltid härligt att frossa i klassiker under julhelgen!