Författarintervju Karin Smirnoff

– Åttonde delen i Millennium-serien

Karin Smirnoff är tillbaka med Lokattens klor, den åttonde delen i Millennium-serien. En pulshöjande och fängslande fortsättning på en av Sveriges största litterära succéer med över 100 miljoner sålda exemplar världen över – är du redo?

Fotograf: Thron Ullberg

  1. Hur kändes det att ta över Millennium-serien efter Stieg Larsson och David Lagercrantz?

    Som en rolig utmaning. Sa ja direkt.
     
  2. Vad var den största utmaningen med att sätta din prägel på karaktärerna och berättelsen?

    Den största utmaningen är att ha vårdnaden om andras karaktärer, att behålla deras fördelar och personligheter men ändå utveckla dem lite. När det gäller själva berättelsen är det svåra att krim kräver mer förklaringar och fler ord. Jag är ju ganska snål med ord och det funkar inte lika bra i spränningsgenren.
     
  3. Hur har mottagandet av Havsörnens skrik påverkat ditt arbete med Lokattens klor?

    Jag skriver på oavsett om kritiken är positiv eller negativ. Det går inte att pleasa någon, det gäller att försöka göra ett bra jobb och själv känna sig nöjd.
     
  4. Hur skiljer sig arbetet med Millennium-serien från dina tidigare verk?

    Mina tidigare verk har större utrymme för experiment och till viss del en annan frihet eftersom de inte innehåller brott som ska lösas och massa trådar att binda ihop. Men i övrigt är en bok en bok och förhoppningsvis något andra vill läsa.
     
  5. Hur var din upplevelse av Millennium-serien som läsare innan du började skriva för den? Har du någon favoritbok bland tidigare delar?

    Stiegs böcker bygger ju till stor del på varandra. När första kom var den ganska annorlunda än mycket som redan hade skrivits och just därför en sensation. Men den tredje var mest spännande, vill jag minnas.
     
  6. Vilka teman ville du utforska i Lokattens klor och varför är de viktiga för dig?

    Jag går lite på Stiegs linje, att prata om samtidens aktuella ämnen. Våld mot kvinnor är fortfarande ett minst lika stort problem, liksom högerextremism. Eftersom handlingen utspelar sig i Norrbotten är det naturligt att beröra den gröna industriomställningen kontra greenwashing.
     
  7. Vad har du lärt dig om dig själv som författare genom att arbeta med Millennium-serien?

    Att ha tidsmarginaler för att kunna jobba igenom texten flera varv. I Havsörnen gick allt väldigt fort, med Lokatten har jag haft mer tid till redigering och reflektion. Har också upptäckt att grupparbete redan på idéstadiet kan vara en fördel för intrigen.