Författare i fokus

– Richard Ford

Genom Författare i fokus lär du känna din favoritförfattare lite närmare! Richard Ford är en av den amerikanska litteraturens stora namn. Han föddes 1944 i Jackson, Mississippi. Trots sin dyslexi utvecklade han tidigt ett intresse för litteratur. 1976 kom hans första roman "A Piece of My Heart", som följdes upp av "The Ultimate Good Luck" (1981).

Böckerna fick bra kritik, men säljframgångarna uteblev. För att försörja sig började han att skriva sportjournalistik för Insides Sports. Det blev upprinnelsen till den första boken i Richard Fords hyllade Bascombe-trilogi. Sportjournalisten handlar om en misslyckad romanförfattare vid namn Frank Bascombe. Huvudpersonen anses idag vara en av de mest oförglömliga antihjältarna inom amerikansk skönlitteratur.

Ford återvänder till Frank 1995 i Självständighetsdagen som blev en av hans största succéer. Det är den första romanen som vunnit både PEN/Faulkner Award for Fiction och Pulitzerpriset. 2006 kom Som landet ligger, den sista boken i trilogin. En åldrad Frank dök upp en gång till 2015 i Kan jag vara Frank med dig?.

2012 släpptes romanen som inleds med de numera världsberömda meningarna: ”Först tänker jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden, som inträffade senare.” Kanada blev en stor kritiker- och läsarfavorit, inte minst i Sverige. Den lyfts fram som en modern klassiker. Richard Ford är nu aktuell med boken Mellan dem: till minne av mina föräldrar, baserad på sina föräldrars liv i den amerikanska södern under mitten av 1900-talet.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Vad kan du om Richard Ford?

Delta i vårt Författare i fokus-quiz och var samtidigt med och tävla om ett lyxigt bokpaket! Tävlingen pågår t o m 6/9 och vinnarna kontaktas via e-post samt presenteras på vinnarsidan senast v. 37.

1:a pris
Två biljetter till ”Richard Ford i samtal med Hans Olav Brenner” 7 november kl 19:30 på Internationell författarscen, Kulturhuset Stadsteatern Stockholm, samt ett lyxigt bokpaket innehållandes Bascombe-trilogin (Sportjournalisten, Självständighetsdagen och Som landet ligger), Kan jag vara Frank med dig?, Kanada och den nya boken Mellan dem: till minne av mina föräldrar.

2:a pris
Två biljetter till ”Richard Ford i samtal med Hans Olav Brenner” 7 november kl 19:30 på Internationell författarscen, Kulturhuset Stadsteatern Stockholm, samt ett exemplar av Mellan dem: till minne av mina föräldrar.

3:e pris
En biljett till ”Richard Ford i samtal med Hans Olav Brenner” 7 november kl 19:30 på Internationell författarscen, Kulturhuset Stadsteatern Stockholm, samt ett exemplar av Mellan dem: till minne av mina föräldrar.

Vinnarna utses av en jury bestående av representanter från Akademibokhandeln. Juryns beslut kan ej överklagas. Tävlingen pågår t o m den 2017-09-06.

Fakta

Namn: Richard Ford.
Födelsedatum: 16 februari, 1944.
Födelseort: Jackson, Mississippi.
Jämförs med: John Updike, William Faulkner och Ernest Hemingway.
Familj: Hustrun Kristina. Var det enda barnet till Edna och Parker Carrol Ford.
Priser i urval: Pulitzer Prize for Fiction, PEN/ Faulkner Award, PEN/Malamud Award, Andrew Carnegie Medal för Excellence in Fiction
Aktuell nu: Med en ny bok om sina föräldrar. Besöker Stockholms internationella författarscen 7/11 och Umeås internationella författarscen 9/11.
Det visste du inte: Nästa år har Richard Ford varit gift med sin fru Kristina i femtio år. Det träffades på Michigan State University och gifte sig 1968.