Författare i fokus

– Mats Strandberg

Genom Författare i fokus lär du känna din favoritförfattare lite närmare! Mats Strandberg är Sveriges skräckmästare! Mats föddes 1976 och växte upp i Fagersta i Bergslagen. Han har älskat skräckgenren sedan han upptäckte Stephen King som barn. Sin nya bok "Hemmet" kallar han för ”en Exorcisten med ombytta roller. Och utan katolska präster.”

Strandberg fick sitt stora genombrott med världssuccén Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Den första delen nominerades till Augustpriset och hyllades av en enig kritikerkår. 2015 kom hans första skräckroman, Färjan, som också den hyllats av kritiker och läsare, och som har sålts till ett flertal länder. En filmatisering är under utveckling.

2016 kom första delen i hans egen barnboksserie om monstret Frank, illustrerad av Sofia Falkenhem. Monstret i natten, som hyllades av kritiker och läsare, följdes av Monstret på cirkusen och den tredje och sista delen, Monstret och människorna, släpps våren 2017.

Vad kan du om Mats Strandberg?

Delta i vårt Författare i fokus-quiz och var samtidigt med och tävla om ett signerat exemplar av Hemmet och en bridgeblandning.

1:a-3:e pris: Ett lyxigt vinstpaket med ett signerat exemplar av Mats senaste bok Hemmet, som utspelar sig på ett demensboende, samt en bridgeblandning.
Vinnarna utses av en jury bestående av representanter från Akademibokhandeln. Juryns beslut kan ej överklagas. Tävlingen pågår t o m den 2017-06-14.

Fakta

Aktuell: Med skräckromanen Hemmet och barnboken Monstret och människorna.
Därför skrev jag skräck om ett demensboende: Det är en perfekt miljö för en rysare. Där ryms humor, vemod och kuslighet. Döden är alltid närvarande.
Det gör mig rädd: Verkligheten.
Läser helst: Skräck, fantasy, faktaböcker och biografier.
Senaste boken jag läste: Oskuldens tid, av Edith Wharton. Vann Pulitzer-priset på 1920-talet, och blev en fantastisk lm på 1990-talet.
Senaste filmen jag såg: Under the shadow, en ny skräckfilm som utspelar sig i Iran 1988.
Bästa platsen att läsa på: Sängen. Jag måste ha tyst och lugnt för att kunna fokusera.