Författare i fokus

– Linda Olsson

Linda Olsson föddes 1948 i Stockholm men bor sedan många år också i Auckland, Nya Zeeland. Hon debuterade 2006 med romanen ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger ”. Berättelsen om den oväntade vänskapen mellan två väldigt olika kvinnor gick rakt in i hjärtat på miljontals läsare över hela världen.

Sedan debuten med Nu vill jag sjunga dig milda sånger har Linda Olsson skrivit flera starka relationsromaner om komplicerade familjeförhållanden, vänskap, längtan, sorg och försoning. Hennes psykologiska inlevelseförmåga och vackra språk får oss att se livet med nya ögon. 2014 kom boken I skymningen sjunger koltrasten som handlade om tre människor i en trappuppgång på Söder i Stockholm och deras långsamma väg ut ur ensamheten. Boken blev en stor succé och våren 2016 släpps En syster i mitt hus. Det är ett gripande familjedrama om systerskap och att försonas med det som varit och våga ta emot livet som det är. Läs mer om Lindas skrivande av boken här.

Fakta

Bor: I Auckland, Nya Zeeland, och på Söder i Stockholm så ofta jag kan.
Familj: Mina söner Max, Felix och André, och barnbarnen Otto, Vera och Arvid – och Arvids lillebror som väntas i april.
Intressen: Litteratur (förstås), konst, musik, uppleva nya platser (men inte resa till dem), utförsåkning, laga mat åt vänner (inte till mig själv).
Läser helst: Svårt att välja, förr läste jag nästan enbart skönlitteratur, men nu läser jag alltmer essäer, faktaböcker och poesi.
Bästa boktips: Den blå klänningen av Michèle Desbordes.
Bästa platsen att läsa på: Varsomhelst!
Här trivs jag bäst: På en parkbänk en sommardag, skuggad av höga gamla träd och med ljudet av den omgivande staden i bakgrunden.
Gör i framtiden: Eftersom det jag gör idag skulle ha varit omöjligt för mig att förutse för bara tio år sedan är det nog inte så meningsfullt att jag försöker gissa. I min ålder kanske jag borde nöja mig med att hoppas att livet fortfarande pågår och att jag kan fortsätta att utforska nya aspekter av det. Att det finns överraskningar kvar.

Tävla om bokpaket och festivalbiljetter till Sigtuna litteraturfestival!

Vad kan du om Linda Olsson? Delta i vårt Författare i fokus-quiz och var samtidigt med och tävla om festivalbiljetter och lyxiga bokpaket. Tävlingen pågår t o m den 15/6. Tävla här.

1:a pris: 2 festivalbiljetter till Sigtuna litteraturfestival 27-28 augusti 2016. Övernattning i dubbelrum inkl frukost för 2 personer på Stora Brännbo hotell och konferens ingår.
+ Böckerna En syster i mitt hus, I skymningen sjunger koltrasten och Nu vill jag sjunga dig milda sånger.
2:a-3:e pris: Böckerna En syster i mitt hus, I skymningen sjunger koltrasten och Nu vill jag sjunga dig milda sånger.