Folkets skönhet av Merete Pryds Helle

– Förhandsläsarna har tyckt till!

För några veckor sedan utsågs fyra medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Folkets skönhet" av Merete Pryds Helle. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Berit Larsson - Betyg 5/5

Historien om Marie och hennes livsresa är så intressant och så realistiskt berättad. Det är både vackert och fult på samma gång och jag kan inte låta bli att tänka på vad mycket kvinnorna var tvungna att uthärda utan att kunna göra något åt sin situation. Jag är tacksam för den utveckling som skett under 1900-talet och som gjort det möjligt att leva ett så bra liv, som jag gör idag. Läs boken!

Fredrik Danielsson - Betyg 4/5

Här skildras en familjehistoria under en avgörande epok. Hela tiden med tonvikten att berätta en historia och det gör Merete Pryds alldeles utmärkt! 

Miljöer utomhus är ofta tillräckligt tydliga men ändå sparsamt beskrivna som en kuliss som bara finns där. Kanske för att ge, vad jag upplever, ett kargt och hårt intryck. Detta i motsats till hemmet som är mer detaljerat och speglar en värme som visar att familjebandet är det starkaste. Förseglat med en örfil titt och tätt av den styrande handen.

Tydligt är att boken i första hand är skriven för en dansk publik, vilket är naturligt. En kanna kallas t.ex. för märkets namn utan vidare förklaring. Men det går inte att komma ifrån att språket är skickligt använt och stundtals poetiskt. "Sommaren kom suckande genom regnet" ger mig rysningar av välbehag!

Att likt Merete, om än dramatiserat, dra första strecket från punkt ett till två i sin egen historia och sen fortsätta för att till slut stå där med den bild som tecknar både det yttre och inre landskapet är en lockande tanke. I detta landskap sätts ljus på lycka och trauman som format den tidigare generationen och som i sin tur format Meretes personlighet och lagt grunden till hennes val och handlingar fram tills idag. 

Folkets skönhet är den väv Merete fått då hon börjat nysta. Antingen känner man det genom hela boken eller så läser man den helt enkelt som en dramatisk skildring av livsöden. Oavsett vilket är det skön läsning!

Anita Mellberg Tolmunen - Betyg 4/5

Merete Pryds Helles släktkrönika Folkets skönhet handlar om Maries liv från barndomen under 30-talets Danmark fram till vuxen ålder. Handlingen berör inte bara Maries eget liv utan också den övriga familjens, med modern som tidigt slits ut av allt barnafödande, fadern som i ett ständigt arbetssökande slutligen skadas allvarligt, och den vanligen förekommande stora syskonskaran, samt övriga personer i familjens närhet.

Den behandlar livets goda, men också ofta onda sidor där övergrepp tillhör vardagen. Barnen behandlas hårt och skoningslöst redan från tidig ålder, och örfilar och barnaga tillhör vardagen. Flickorna blir våldtagna tidigt och inte sällan av närstående, och får trots det utstå skammen och bli utstötta om de råkar bli gravida. Marie utsätts inte enbart av fysiskt våld utan får även utstå andra övergrepp då hon våldtas av både sin far och sina två bröder. Hennes make Otto verkar till en början vara snäll men visar sig också ha ett häftigt humör och blir ofta våldsam, även gentemot Marie. Övergreppen kommer att påverka hela hennes liv och gör att hon känner sorg, hat och förbittring redan tidigt. Det leder slutligen till en känsla av att inte duga eller räcka till, varken som kvinna, än mindre som älskarinna till sin make, eller som mor. Trots att hon får ett bra liv ur ett socialt hänseende, jämfört med barndomshemmets fattiga förhållanden lyckas Marie aldrig känna sig riktigt nöjd med sig själv och sitt liv som kvinna.

Det är en både rörande och tragisk berättelse om livets skoningslösa hårdhet där vi måste vara tacksamma över den utveckling som skett rörande kvinnans roll fram tills i dag, och givetvis även barnens, mycket tack vare förbudet mot barnaga. Det var en hård vardag och ett bistert liv ännu långt in på 1900-talet.

Författarinnan Merete Pryds Helle har lyckats fånga en bit av vardagslivet i dåtidens Danmark på ett föredömligt sätt och trots att berättelsen får anses vara en till stor del fiktiv släktkrönika så berör den på samma sätt som läsningen av Per Anders Fogelströms Stadserie. Folkets skönhet tar upp högst aktuella inslag av övergrepp som vi läser om än i dag, där kvinnomisshandel, våldtäkt, tvångsadoption, pedofili, barnaga och fysiskt våld ingår. Den ger ett bra underlag för att öka förståelsen för dessa fenomen och varför de fortfarande existerar, samtidigt som vi måste vara oerhört ödmjuka inför den förändring som faktiskt skett i synen på övergrepp i samhället, där något som för mindre än 100 år sedan ansågs vara mer eller mindre normalt och accepterat beteende, kanske främst i uppfostrande syfte, i dag leder till åtal och straff.

Catrin Sederström - Betyg 4/5

En mycket läsvärd roman som både är tankeväckande och moraliskt uppbygglig och således viktig att ta till sig för oss i dagens bortskämda generation.

Genom att läsa om huvudpersonen Marie får man en bra lektion i att utstå fattiga uppväxtförhållanden och hur man bäst överlever dem. Det är så detaljrikt skrivet att man verkligen känner till exempel kons doft när Marie sitter och mjölkar den och man ser tydligt framför sig hur hon genomlider kroppsaga. Samtidigt skildrar hon små guldkorn och ljusglimtar i livet på Langeland där hon växer upp vilken är en plats som kan te sig både skyddad och fasansfull på grund av händelser i tiden, släktingar och övriga nämnda personer.

I andra halvan av boken blir hon äldre, mer världsvan, mer välbeställd men bittrare och det känns ända in i märgen att materiellt välstånd inte alltid är det allena saliggörande i livet.

Detta var för mig en stor läsupplevelse som jag gärna hade velat ha mer av – min enda invändning är således att boken var för tunn! Det fanns troligen så mycket mer att berätta under den tid som försvann mellan varje kapitel. Jag hade önskat att den vore en tegelstensroman i stället för de 368 sidor som boken nu innehöll!