Flora Wiström om Book Club Babes

– "Underbart att nörda oss tillsammans"

De nio tjejerna i Book Club Babes har blivit riktigt nära vänner, men mest av allt älskar de att bokklubben rättfärdigar deras läsande. Att de får ta läsandet på allvar.

– Det är så jäkla underbart att få nörda ner sig tillsammans med andra, säger Flora Wiström, författare och bloggare, om sin bokklubb.
Hon träffar de åtta medlemmarna i Book Club Babes en gång i månaden och har gjort så sedan bokklubben bildades för snart fem år sedan. De har läst ett sextiotal böcker, för journal över omdömen, har en egen logotyp, en chatt, en Facebooksida samt ett Instagram-konto med dryga 2400 följare. Från början kände de inte varandra, i dag är de nära vänner. Men bokklubben står fortfarande i centrum. De skippar både middag och annat prat tills de avhandlat den litterära upplevelsen och röstat om ny bok i slutet av mötet.
– När man läser är man så inne i sin egen värld. Att få gå från det till det gemensamma, det är fantastiskt, säger Louise Strandendahl, 29 år, utredare på Socialstyrelsen.
– Det är något med att läsintresset blir taget på allvar. När man läser mycket tvivlar man ibland på att det är något man borde lägga tid på. Bokklubben rättfärdigar läsandet, säger Flora.

Livliga diskussioner
Träffarna inleds med att de betygsätter boken de läst – och de kastas direkt in i diskussionerna.
– Sedan får man väl inte totalt ifrågasätta någons betyg som jag en gång gjorde, jag skäms, gapskrattar Flora. Men det är så spännande att det inte är konsensus.
– Alla diskussioner gör att man får nya perspektiv på sitt eget läsande och sin egen upplevelse, säger Louise.
– Och när man går därifrån känns det ofta som att man gillar boken ännu mer bara för att man har diskuterat den, säger den tredje medlemmen som är med under intervjun, Christina Isacson, medarbetare på Akademibokhandeln.

Bredda läsandet
Book Club Babes prioriterar kvinnliga författare, det finns en feministisk ansats, men framför allt försöker de bredda sitt läsande.
– Det är lätt att man låser sig till nutida böcker. Vi försöker även välja böcker från mindre förlag och ta oss utanför västvärlden, säger Louise.
Var och en får sälja in den bok de vill läsa. Kravet är att ingen ska ha läst den tidigare och att den finns tillgänglig i pocket eller på bibliotek. Sedan röstar de. Varje medlem har tre röster var. Frånsett de som inte läst den senaste boken, de ”straffas” med att bara få en röst. Syftet med bokvalen är att vidga sina vyer, få nya intryck.
– Vi har till exempel läst Anklagelsen skriven inifrån Nordkorea med texter som smugglats ut (av pseudonymen Bandi, reds anm). Och Arundhati Roys De små tingens gud. Åh, helt otrolig! säger Flora och Louise fyller i:
– Bara för att den stått i föräldrarnas bokhylla sedan 90-talet trodde jag att den inte var intressant, men den var så bra.

Fria samtal utan mallar
Nästa gång ska de diskutera klassikern Orlando av Virginia Woolf. De följer ingen mall utan pratar om övergripande tema, karaktärerna, vad författaren vill ha sagt, vilka förväntningar de själva har haft, vad som berört dem och vad de inte har förstått. Flera i bokcirkeln skriver själva eller är på annat sätt kreativa.
– Att få fördjupa sig och analysera text är ju bästa sättet att lära sig skriva, säger Flora.
– Men åh, vad sugen jag blev på bokklubb nu! säger Christina.
Det var ett tag sedan deras senaste möte. Flora Wiström har släppt sin andra bok, Hålla andan, och en annan medlem, Yrsa Keysendal, har kommit med Friläge.
– Man blir väldigt ’längtig’ när det går för lång tid, säger Louise. När ses vi nästa gång?

Text: Sara Hammarkrantz
Foto: Book Club Babes