Lund Stortorget

Afternoon Tea med Elisabeth Östnäs och Erika Olofsson Liljedahl

Välkomna att lyssna till författarna Elisabeth Östnäs och Erika Olofsson Liljedahl som berättar utifrån sina senaste böcker "Häxorna" och "Och bergen skall rämna". Läkekvinnor i 1700-talets Skåne och livet som prästfru i övre Norrland kring förra sekelskiftet. Möt två författare som i sina senaste romaner berättar om kvinnor som vågar välja sin egen väg. Vi bjuder på te och kakor. Fri entré, men föranmälan via knappen nedan.

Häxorna
Året är 1711, kriget har utarmat folket och pesten härjar i Skåne. Den unga, egensinniga Isabella vill bort från sin hemby och allt skvaller. Hennes mor kallades häxa när hon levde och mostern är läkekvinna, så de mest religiösa spottar efter flickan. Själv tror Isabella inte på magi, utan på logik och medicin. Men under midsommardansen uppenbarar sig en man för henne som ingen annan tycks se. När soldater en tid senare anländer till byn och hon känner igen den unge mannen bland dem omkullkastas allt. Isabella förstår att hon har en förmåga, och den visar sig vara lika användbar som farlig. En katastrof drabbar trakten och i sökandet efter en syndabock vänds snart blickarna mot de helande kvinnorna.

Och bergen skall rämna
Sommar år 1901. I det karga norrländska samhället Tornehamn bor prästfrun Hedvig och hennes make Georg. Mellan fjällen, där renarna betar och samerna lever, ska järnvägen ta plats. Livet i norr har inte blivit som Hedvig hade hoppats. Dagarna är långa och ensamma och hon tyngs av sorg och samhetskval. Först när Hedvig börjar undervisa en grupp samiska barn fylls hennes liv med mening. Och bergen skall rämna är en stark och vacker roman om Sverige vid förra sekelskiftet, om ett hierarkiskt samhälle där kraven på att foga sig är många, och där priset för att låta bli är högt.

Erika Olofsson Liljedahl har tidigare skrivit den kritikerrosade romanen Någonstans brister himlen (2017).

söndag 8 mars kl 13:00-14:00

Plats

Lund Stortorget