Skellefteå

Författarträff med Björn Forsberg

Välkommen att lyssna till författaren Björn Forsberg som berättar utifrån sin aktuella bok "Fartrusiga". Ingen föranmälan krävs.

Vi lever i en massmobil tid utan motstycke. På nolltid slungar vi oss själva genom landskap och överflyger kontinenter och oceaner. I Fartrusiga berättar Björn Forsberg om männi¿skans långa färd från en trögrörlig, långsam värld till dess raka motsats. Om hur vi med hjälp av fossil energi sprängde rummets gränser, hur omvärlden öppnades upp och plötsligt kom inom nära räckhåll. En färgstark skildring av hur järnvägen, flyget och andra mobilitetsrevolutioner slag i slag erövrat vår tillvaro under tvåhundra år av accelerationsrusning fram till nuet. 

Men fartfesten kan snart vara över. 

Våra transporter, som idag till största del drivs med fossil energi, måste i klimatkampens namn snabbt göras fossilfria. Vilka blir följderna av att återvända till en fossilfri värld? Svart på vitt kommer vi upptäcka varför vår flygande livsstil snart kan vara ett minne blott, och mer allmänt, varför förnybart och el har så små utsikter att driva en massmobil värld. Så hur ser våra möjligheter att färdas ut i framtiden? 

Björn Forsberg är forskare och även författare till de uppmärksammade böckerna Omställningens tid samt Tillväxtens sista dagar.

måndag 16 mars kl 17:00

Plats

Skellefteå