Ett högre syte av Malin Thunberg Schunke

– Förhandsläsarna har tyckt till!

För några veckor sedan utsågs fyra medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Ett högre syfte" av Malin Thunberg Schunke. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Maja Dukic - Betyg 4/5

Malin Thungberg Schunke är docent i straffrätt och har arbetat som åklagare. Dett är hennes första roman- och vilken debut! 

Boken är snabb och välarbetad. Den är riktigt spännande och känns fräsch och ny. Den är skriven på ett naturligt språk som gör att man försvinner totalt i boken. Boken handlar om rättaväsandet och hur det fungerar för svenka medborgare när de begår ett brott, ute i världen.

Jag hade lite svårt med alla rättsliga ord och begrepp i början, men hon har en story som håller boken flytade hela tiden. Boken ställer egentligen frågan vem som har ansvar för att mänskliga rättigheter blir rättvisa när flera olika länder tillsammans utreder ett brott.

Malin skriver på ett lätt språk. Boken känns spännade och håller mig på helspänn genom hela berättelsen. Slutet lämnar kvar mycket åt fantasin, och man tar sig en riktig funderare hur det skulle kännas att själv bli drabbad. Ett högte syfte är en roman om onska och fördomar men också om stämplen man måste bära med sig när man blir oskylldigt dömd. Läsvärd. 

Lena Nordmark - Betyg 4/5

Amir, Fredrik, Ludwig och Manfred landar i Nice för att därifrån åka taxi till Cap d’Antibes och Fredriks svensexa. Fredrik ska gifta sig I Storkyrkan i Stockholm om några veckor. Efter att en kväll ha ätit på en restaurang i Juan-les-Pins går de vidare till en bar där de sätter sig på övervåningen. Amir går ner till bardisken för att beställa drinkar till sig och sina vänner och kanske ringa sin sambo Hanna. Medan han rotar i sin ryggsäck, som han alltid bär med sig, efter telefonen, kommer tre män, en stannar vid entrén och de andra två  närmar sig bardisken, drar upp varsitt vapen och börjar skjuta.

Vännerna på övervåningen flyr ut medan Amir blir liggande på golvet helt tyst och stilla. Amir blir frihetsberövad och hamnar i Fleury-Mérogis-fängelse i Paris misstänkt för terrordåd och mord. Amir kämpar för sin rätt, Hanna försöker hjälpa till hemifrån Sverige, Manfred försöker hitta lösningar för att få sin vän frikänd, men klimatet i Europa har hårdnat efter flera terrordåd. Den franske domaren Philippe Duvernoy driver utredningen. Han är helt övertygad om att det verkligen är ett terrordåd och att Amir har blivit radikaliserad  redan hemma i Husby där han vuxit upp tillsammans med sina föräldrar.

Jakten på attentatsmännen fortsätter i flera länder och i Haag på Eurojust blir Esther Edh, svensk åklagare, och hennes chef Fabia Moretti engagerade. En mycket välskriven bok med ett underbart flöde boken igenom. Märks att  författaren själv är insatt i det juridiska arbetet. 

Jag ser fram emot att få läsa nästa del i serien om Esther Edh och Fabia Moretti!

Anna Andersson - Betyg 4/5

En bok med en början som griper tag i mig som läsare. Internationellt perspektiv som är dagsaktuellt. En gripande berättelse om en människas öde pga att han har ett utländskt namn och befinner sig på fel plats vid fel tillfälle. Är fördomar så djupt rotade? Frågeställningar snurrar i huvet. Vilket svek av vännerna. De två kvinnliga huvudkaraktärerna gillar jag , färgstarka och smarta. En bra röd tråd genomsyrar boken. När storyn tappar fart så dyker det upp nya händelser som fångar upp den igen vilket gör det svårt att lägga bort boken. Karaktärerna är tydliga men skulle önskat mer miljöbeskrivningar. För mig som läser och ser böcker i bilder blir den därför lite platt för min smak därav betyget 4 och inte 5. Detta kompenseras upp av det fantastiska språket ovanligt för ett debut. 

Karin Öhlander - Betyg 3/5

Boken är en berättelse om fördomar, rasism, rädsla, makt och hjälplösheten över att inte kunna påverka sin egen situation. Jag vet inte vad som är mest frustrerande i historien, att fördomar och rädslor förblindar hela rättssystemet, att huvudpersonen Amir blir en bricka i ett större spel eller upplevelsen att inte bli trodd och hela livet ställs på ända? När jag läser följs jag av tanken – skulle detta verkligen kunna hända? Amirs historia blir väldigt stark och är den som driver hela berättelsen. Den svenska åklagaren Esther Edh och hennes chef Fabia Moretti, är mer av bifigurer i berättelsen, fastän det här är den första boken i en serie om de två. Trots att det tar nästan hela boken, innan Esther och hennes chef, har tagit plats som huvudkaraktärer, tycker jag att boken är väl värd att läsa. På ett äkta och engagerat sätt fångar författaren en av vår tids största rädslor – rädslan för terrorism. Jag läser boken snabbt för att veta hur det går. Jag vill lära känna Esther och hennes chef mer, jag vill veta mer om dem och vad som driver dem att ta ställning, påverka tröga maktstrukturer och fördomsfulla tjänstemän. Jag undrar också, vem är den mystiska personen som jag tror har ett ont uppsåt, men som bara glimtar fram i boken. Boken är viktig och spännande, men ibland blir den lite för spretig och svepande. Mitt betyg blir därför en stark trea, jag tror det finns mycket mer att ge, det är en debut med stor potential. Jag vill läsa mer!