Det hemliga brödraskapet från Wien

– Förhandsläsarna har tyckt till!

Strax innan sommaren utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken Det hemliga brödraskapet från Wien av Ingar Johnsrud. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Michael Lawitz – Betyg 4 av 5

Författaren Ingar Johnsrud har lyckats med det få bemästrar, nämligen att få läsaren att aktivera samtliga hjärnceller från start till slut. Boken är skriven på ett sätt så att man känner sig som en analytiker till fallet, där det inte är en dålig rekommendation att ha en tavla hemma med misstänkta, händelseförlopp, tidsepoker, unika kopplingar samt egna gissningar nedtecknade.

Just när du tror att du löst fallet dyker det upp nya infallsvinklar som förstör din övertygelse men som kittlar din nyfikenhet. Och inte blir det sämre av att varje kapitel avslutas rafflande, vilket gör det svårt att lämna ifrån sig boken.

Poliserna Fredrik Beier, den ibland nästan för impulsiva, och Kafa Iqbal, den spännande och hemlighetsfulla, är två av många karaktärer man skulle vilja fortsätta att följa.

För dig som gillar att lägga pussel kommer detta att vara den ultimata boken. Fallet sätts ihop på liknande sätt med en tydlig ram från start, som sedan förvirras, vrids om och blandas för att i slutändan lyckas placera den sista pusselbiten och först då förstå helheten och känna den absoluta aha-upplevelsen.

Viktoria Mark – Betyg 5 av 5

I denna nervkittlande historia får man följa poliserna Fredrik Beier och Kafa Iqbal i deras kamp mot klockan för att lösa morden på en grupp sektmedlemmar, samtidigt som en högt uppsatt politikers dotter och son, verkar vara försvunna. Detta vävs samman med det förflutna då hemska rasbiologiska tester, i största hemlighet, utförts under 1930 och 40-talet. Det tar inte lång tid förrän Fredrik och Kafa förstår att historierna hänger ihop och man får följa med på en rafflande och skrämmande resa mot lösningen eller slutet….

Boken får 5 av 5 i betyg av mig.

Den är enormt spännande och skrämmande på samma gång. Ingar Johnsrud kopplar samman nutid och dåtid på ett elegant och behagligt sätt och det tar inte lång tid förrän man förstår att omfattningen av historien är enorm. Man tar genast till sig Fredrik Beier och Kafa Iqbal då de bildar en enhet som är mer än självklar. De är ostoppbara tillsammans. Det höga betyget av boken är självklart då den innehåller snabba vändningar och är en riktig bladvändare. Den är oförutsägbar och innehållsrik. Johnsrud har en förmåga att fylla ut varenda sida med meningsfulla ord och man vill bara inte att den ska ta slut. Det är rafflande spännande till sista meningen. SOM jag ser fram emot del 2 och 3.

Pathrik Stenfeldt – Betyg 4 av 5

Med boken framför mig var det svårt att inte bli nyfiken. Läste baksidan på boken och kände, det här är vad som händer nu. Jag började sakta men säkert att slussas in i någon annans liv. Då börjar ett långsamt förspel att ta liv. Detta förspel varade lite drygt halva boken och när jag precis känner att nu orkar jag inte hålla ut längre. Vänder boken och jag blir sittande där förvånad, inser att jag inte alls hängde med. Har jag blivit lurad av Ingar Johnsrud?

Jag tar upp boken igen efter ett par dagar och försätter att läsa. Förspelet är över! Nu är det pang på bara. Och det är kaos. Jag måste ha missat en del tänkte jag. 

Så jag börjar om. Andra gången jag läser får jag en annan syn. Det är fortfarande ett förspel, men det är inte lika långsamt som jag först trodde. Det är ett smygande och avkännande. Hen kan sin sak. Hen får mig att börja fundera på verkligheten. Hen har verkligen väckt mig till liv.

Emma Ingeström – Betyg 4 av 5

Det hemliga brödraskapet från Wien av Ingar Johnsrud, börjar som en typisk deckare. Två förbittrade poliser i medelåldern, Fredrik Beier och Andreas Figureras, tilldelas ett fall ingen av dem egentligen vill ha. En dotter till en högt uppsatt politiker har anmälts försvunnen av sina föräldrar. Ett fall som verkar vara en överklassflickas försök att ta avstånd från sina föräldrar och som endast uppmärksammas på grund av moderns politiska ställning. Men fallet tar en plötslig vändning när den försvunna dotterns senaste hemvist, en liten kristen församlingsgård utanför Oslo, blir brutalt attackerad. En blodig massaker och dottern tillsammans med flera andra ur församlingen är mystiska försvunna. Historiens abrupta utveckling slutar inte där, berättelsen omvandlas snabbt till en konspirerande kriminalthriller och gång på gång överraskas läsaren av plötsliga vändningar i handlingen. Läsaren lämnas förundrad. Förundrad över den ondska och brutalitet som finns i världen. Brutalitet som knappt går att föreställa sig.

Johnsrud målar rättframt, skickligt och rakt på sak upp de mörkaste bitarna av samhället, här i ett av världens till synes fredligaste hörn. De bitar som taktiskt, medvetet som omedvetet, suddas ut och avdramatiseras i såväl våra medier som i våra historieböcker.

Kommissarie Fredrik Beier, står framför tavlan i utredningsgruppens sammanträdesrum. Han flyttar om fotona framför sig och markerar relationer med svart tuschpenna. Han markerar ut trådarna som knyter ihop alla inblandande. På samma sätt försöker läsaren knyta samman de händelser som målas upp i boken.  Läsaren har inte mycket större insikt i fallet än huvudpersonerna själva, poliserna Fredrik Beier och Kafa Iqbal. Kafa Iqbal, är berättelsens wildcard och det nya tillskottet till polisteamet.  Hon är en ung, snabbtänkthet och till synes orädd kvinna som ideligen briljerar. Läsaren kan verkligen känna och dela det omaka polisteamets frustration. Frustrationen över känslan att svaren finns där precis framför näsan, men de går inte att urskilja. Flera gånger tänkte även jag som Beier och Figureras ”åh, fan”, så klart det är så det ligger till. Precis så som man vill ha en spännande deckare. Nu återstår bara frustrationen, att med spänning invänta nästa bok i serien.

Hur blir jag förhandsläsare? Läs mer här >