Cold Case: Försvunnen av Tina Frennstedt

– Förhandsläsarna har tyckt till!

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Cold Case: Försvunnen" av Tina Frennstedt. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Malin Johansson - Betyg 4,5/5

En bra deckare ska vara svår att lämna. Den ska pocka på uppmärksamhet och kräva att få bli utläst fast du egentligen behöver göra annat. Cold Case-gruppen med Tess Hjalmarsson i spetsen söker efter Annika, en 19-åring som försvann efter en fest för 16 år sedan. Försvinnandet är mystiskt men det finns de som sett, hört och valt att lägga locket på. Han slår alltid till tidigt på morgonen när vittnena är få. Nyvaken, avslappnad och kanske är man då som minst vaksam och blir ett enkelt byte. Valbymannens identitet är sammansatt. Och på något sätt hänger hans offer ihop. Mer intressant blir det när ett samband mellan Annikas försvinnande och Valbymannen uppdagas. Parallellt med utredningen löper det vanliga livet på med privata funderingar. Leva ihop eller inte. Ha barn eller inte. Våga närma sig det som hänt eller inte. En bok med flera livsöden som visar att det inte alltid är så lätt att vara ärlig mot sig själv och andra. En snyggt sammanflätad historia från då och nu med några knutar som löses upp av Cold Case-gänget. Andra knutar är tuffare och mer krävande. Precis som boken som lockade och ville bli läst så det fick bli några härligt spännande timmar i soffan varvat med julstök.

Åsa Blomberg - Betyg 4/5

En spännande deckare som innehåller allt en deckare ska innehålla. Författaren hanterar ämnet i boken med värdighet och det känns som om författaren är insatt i ämnet hon skriver om. Beskrivningarna om karaktärerna och miljöerna i boken ges tillräckligt med utrymme för att jag som läsare ska bli väl insatt i vilka personligheter som medverkar i boken och jag ges en bra bild av miljön som boken utspelar sig i. Om man som jag gillar kriminalromaner så är detta absolut en bok som ska läsas. Jag ser fram emot att få lära känna Tess och hennes kollegor med framöver i kommande böcker av denna författare.

Maria Svensson - Betyg 4/5

Tina Frennstedts Cold Case: Försvunnen är en story som kick startar och sen håller dig fast hela vägen till upplösningen. Redan tidigt i boken sker flera otäcka händelser som gör att tempot startar på topp och fångar ditt intresse. En tidigare dansk serievåldtäktsman verkar ha fått ny energi och tagit sig över till Malmö där våldet får en mer brutal utgång än tidigare. Vissa delar av utredningen indikerar att det kan vinnas koppling till ett gammalt olöst fall där en ung flicka försvunnit och aldrig hittats.

Det är alltid spännande att få möta en ny huvudkaraktär, i detta fall kriminalkommissarie Tess Hjalmarsson chef för Skånes cold case grupp, och berättelsen får ytterligare en dimension när man får följa utmaningarna även i den privata resan. Tess drivs av att lösa kalla fall och ge närstående svar på frågor de annars aldrig kommer att få svar på. Särskilt upplyftande är det med starka yrkeskvinnor som lyckas och får uppskattning för sitt arbete!

Gamla kalla fall sammanflätas med nya på ett utmanande sätt och med en berättarteknik som gör att man riktigt känner den där stormen Rut vina runt knutarna och pulsandet i snön i bokens slutskede. Jag plöjer många deckare, men det är inte så ofta jag får den nära känslan. Därtill känslan av att inte kunna lägga ifrån sig boken innan man vet hur den slutar. Lägg dessutom till den äkthet man känner i beskrivningen av polisarbetet och det är nära en fullträff.

När boken är slut ser man redan fram emot nästa. Att storyn är dessutom är inspirerad av verkliga händelser, gör att nyfikenheten för vad nästa bok ska erbjuda, hålls vid liv.

Björn Andersson - Betyg 4/5

I jakten på en serievåldtäktsman i Skåne, som tidigare härjat i Danmark och gäckat polisen där, leder ett av spåren till ett ouppklarat gammalt fall med en spårlöst försvunnen ung kvinna. Den återupptagna cold case utredningen leds av kriminalkommissarie Tess Hjalmarsson vid Malmöpolisen. Under utredningens gång rivs gamla sår och bittra minnen upp hos såväl efterlevande som andra inblandade och detta berättas på ett övertygande och trovärdigt sätt. Samtidigt är Tess inblandad i den pågående jakten på våldtäktsmannen. Denna jakt kantas av läckor och kollegial misstro innan man lyckas komma förövaren på spåren.

Tina Frennstedt har mångårig erfarenhet som kriminalreporter och hennes journalistiska bakgrund märks i boken som i stora delar är skriven kortfattat och koncist som ett reportage. Det ger handlingen ett driv som gör att man vill läsa vidare. Samtidigt blir berättelsens inramning och karaktärer lite konturlösa och schablonartade. Jag hade önskat att få veta lite mer om de inblandade poliserna och även om gärningsmännen båda fallen.

Utredningen kring och upplösningen av cold case fallet är lika spännande som tragisk. Upplösningen av fallet med våldtäktsmannen är actionfylld men gick det inte lite väl enkelt för Tess och hennes medarbetare att klara ut det som den danska polisen tidigare gått bet på. Och hur bar sig egentligen våldtäktsmannen åt för att hitta och ta sig till sina utvalda offer?

Henrik Levin - Betyg 3/5

En bok fylld med fart och spänning i över fyrahundra sidor. Två, mer eller mindre, ihopkopplade fall utspelar sig i olika delar av Skåne under ett par årtionden och får läsaren att fastna från första sidan. Boken ger Agatha Christie-vibbar där man gång på gång tror sig ha gissat vem mördaren är.

Handlingen är baserad på ett riktigt svenskt cold case och man får bland annat följa jakten på en komplex Golden State Killer-karaktär där huvudpersonen, Tess, måste använda både poliserfarenhet och smarthet för att närma sig en lösning av fallen.