Författarnas BOKREA-favoriter

– Sara Bergmark Elfgren

Sara är författare, manusförfattare och dramatiker, skriver bilderböcker och serier. Sara Bergmark Elfgren har, tillsammans med Mats Strandberg, skrivit de populära och kritikerhyllade Engelsforsböckerna, som har filmatiserats och översatts till tjugofem språk. Nedan kan du se vilka böcker från årets reasortiment som är hennes favoriter och varför!

Den underjordiska järnvägen - Colson Whitehead
I sin alternativhistoriska roman låter Whitehead det hemliga nätverk som smugglade ut slavar ur Sydstaterna bli till ett verkligt järnvägsnät. En klarsynt skildring av slaveriets roll i den amerikanska historien. Nästan outhärdligt spännande. 

Hemmet - Mats Strandberg 
Ett demensboende är på många sätt en hemsökt plats där minnen och identiteter går förlorade. Vad händer när en sådan plats drabbas av en övernaturlig ondska? Mats Strandberg väjer inte för de mest skräckinjagande ögonblicken, men skriver samtidigt ömsint om de boende och deras anhöriga. 

Mödrarnas söndag - Graham Swift 
En kortroman kan rymma en hel värld, och det är precis vad denna bok gör. En sinnlig och melankolisk skildring av en dag som visar sig bli avgörande för tjänsteflickan Jane.