Författarnas BOKREA-favoriter

– Therese Bohman

Therese Bohman är författare och kulturjournalist och debuterade 2010 med den uppmärksammade romanen ”Den drunknade”. Nedan kan du se vilka böcker från årets reasortiment som är hennes favoriter och varför!

Berättelse om ett äktenskap - Geir Gulliksen
Det är när äktenskapet börjar falla sönder som berättelsen om det tar sin början: Jons fru Timmy träffar en annan, och han försöker att förstå hur det kunde bli så. Han försöker dessutom göra allt han kan för att rädda deras relation. Gulliksens roman handlar om alla de hemska sidorna med kärleken och är en verklig pärs att läsa, just för att den beskriver varje plågsam känsla och nyans så perfekt.

Carol - Patricia Highsmith
Therese är nitton år och arbetar i en leksaksaffär. En dag kommer den eleganta Carol in för att köpa en present till sin dotter, vilket blir upptakten till en komplicerad kärleksaffär. När den gavs ut första gången, 1952, ansågs ”Carol” kontroversiell i sin skildring av lesbisk kärlek, men framför allt är den fantastisk i sin psykologiska gestaltning – som Highsmiths romaner alltid är. 

SPQR - Mary Beard
Den här blir ett av mina egna inköp på bokrean i år, och jag tror att jag vågar rekommendera den utan att ha läst den. Mary Beard är en av Storbritanniens mest kända experter på antiken och har synts i ett antal tv-program. Hennes bok om Romarriket verkar på samma gång bildad och lättbegriplig, och har dessutom fokus på den litteratur som producerades under en av historiens mest fascinerande epoker.