bokomslag Vinlandet Franken : en guide
Resor

Vinlandet Franken : en guide

Lennart Rammer

Inbunden

269:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

  • 203 sidor
  • 2017
Franken är ett område i centrala Tyskland vid floden Main. Det är ett av våra närmaste vinområden, beläget en dagsetapp med bil från Sydsverige. Franken är det kanske intressantaste vindistriktet i Tyskland att besöka. Centralort är staden Würzburg som är vinets huvudstad i Tyskland med högklassiga vingårdar inne i staden, bland andra det magnifika vinberget Würzburger Stein. Där finns också tre av Tysklands största vingods varav två drivs som välgörenhetssjukhus, Juliusspital och Bürgerspital zum Heiligen Geist. Würzburg brukar också kallas för barockens huvudstad i Tyskland med mängder av kyrkor och andra kulturella sevärdheter. Mest spektakulära är fästningen Marienberg på en klippa ovanför Main och Residenset som de praktälskande furstbiskoparna lät bygga. Även de många pittoreska städerna och byarna längs floden Main är små konstverk med medeltida miljöer och omgivande murar och torn.

Vinerna från Franken är torra, kärva och kraftfulla och passar utmärkt till det rustika frankiska köket. Det stora antalet druvsorter, både vita och röda, gör det extra intressant att besöka olika vinproducenter, botanisera i deras sortiment och köpa med sig favoriter hem till den egna källaren. Särskilt gäller detta druvsorten Silvaner som är en profil för frankenvinet. Vinturism har blivit en viktig trend i vinvärlden, och Franken är ledande inom det området i Tyskland. Som symbol för frankenvinet använder man en klotrund, från sidorna tillplattad vinflaska som kallas Bocksbeutel, bockpung.

Om författaren
Författaren Lennart Rammer har tidigare skrivit vinböckerna Att resa i vinland, Australiska vingårdar och Historiska vinresor. Han har rest mycket i olika länder i vinvärlden och tillsammans med sin hustru arrangerat ett större antal vinresor till Tyskland och Frankrike. Under lång tid har han varit aktiv i föreningen Munskänkarna. Han var ordförande i Linköpingssektionen i 17 år och i Östra regionen i sex år. På riksnivå har han ingått i föreningens alkoholpolitiska kommitté och utbildningskommitté. I Munskänkarnas styrelse har han arbetat som vice ordförande och under fem år som föreningens riksordförande. Yrkesmässigt har han varit rättsläkare och chef för Rättsmedicinalverkets rättsmedicinska avdelning i Linköping i 40 år
  • Författare: Lennart Rammer
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789185701711
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 203
  • Utgivningsdatum: 2017-03-03
  • Förlag: Stevali