bokomslag Ta chansen, Charlotte!
Barnböcker

Ta chansen, Charlotte!

Jennifer Wegerup

Inbunden

209:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

 • 85 sidor
 • 6-9 år
 • 2017
Charlotte har alltid drömt om att spela match i landslagströjan.
Första steget är att få en plats i flicklandslaget.
Men när det är dags för uttagning blir Charlotte nervös.
Vill hon verkligen det här?

Det här är den femte och sista boken om Charlotte och hennes fotbollsäventyr. Serien bygger på landslagsstjärnan Charlotte Rohlin och är skriven av sportjournalisten Jennifer Wegerup

OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 för sitt arbete för jämställdhet och jämlikhet i bokvärlden. OLIKA trycker på FSC-märkt papper på FSC-certifierade tryckerier i Baltikum för att minimera miljöpåverkan.

Sagt om Ta chansen, Charlotte!:

Det fina med denna serie är att den långt ifrån bara handlar om fotboll. Den ger en fin bild av en både tuff och glad men också osäker idrottstjej. Bettina Johanssons svartvita illustrationer kompletterar väl.

Staffan Engstrand, BTJ

Sagt om tidigare böcker i serien:

Jag tycker det här är riktigt bra. Det är på tiden att det skrivs böcker om våra flickor på ett sätt som inspirerar. Det handlar om att vidga förväntningar på vad en flicka kan göra och inte göra.

Landslagscoach Pia Sundhage

Skildringen är realistisk och lyfter fram spänningen och gemenskapen som många fotbollsaktiva kan känna igen sig i. Att berättelsen sägs vara inspirerad av landslagsstjärnan Charlotte Rohlins barndom gör den ännu mer entusiasmerande. Liksom i många böcker från Olika förlag återfinns tydliga signaler som vill slå hål på fördomar och utmana normer i text och bild. Den matlagande pappan, mamman som kommer hem till maten från sin träning och är värsta vinnarskallen, den rullstolsbundne tränaren Amir osv. För alla fotbollsaktiva tjejer är detta en mycket viktig bok, då det är ont om förebilder inom litteraturen för de yngsta. Sätt straffen, Charlotte är en mycket bra berättelse, engagerande även för icke-fotbollstokiga och som kanske kan öppna för intresse och mod att vara fotbollsspelande tjej."

Piroska Bakran, BTJ

"så otroligt glad över att Sätt straffen, Charlotte! numer finns. /.../ Har man ett fotbollstokigt barn så tror jag att den här boken kan fungera som högläsning från fyra år. Det är en sammanhängande kapitelbok, men mycket av det som händer är så pass konkret att det går lätt att hänga med, och det är illustrationer på de allra flesta uppslagen. Samtidigt finns det mycket att hämta när man kommer till nivån att man kan börja diskutera lagkänsla, sammanhållning och olikhet, så Sätt straffen, Charlotte! lär fungera i ett brett åldersspann."

Tiotusenord

Fotboll och feminism i en fin blandning från Olika förlag. Kan det bli annat än en succé? Nej. /.../ Jag hade skyhöga förväntningar och de infriades. /.../ Bra att tjejer får en duktig fotbollsspelare att identifiera sig med och så bra att bokens Charlotte har en förlaga i verkligheten som faktiskt lever på sin idrott. En bok med en bra förebild och otroligt roligt med sportbok för tjejer. Dessutom måste jag tillägga att jag älskar Johanssons bilder. Blicken på omslaget är helt fantastisk! Jag hoppas att det blir en serie.

Hanna Lager, Feministbiblioteket

Jag blir imponerad över Olika förlags fingertoppskänsla när det gäller att hitta litteratur som ligger i tiden och som verkligen behövs! Jag tror att den här boken kommer att ge inspiration till många tjejer. Samtidigt kan den också läsas av killar, för allt det som handlar om fotboll är inte könsbundet på något sätt. Tvärtom tror jag att det är viktigt att även killarna får läsa om tjejfotboll och inse att det faktiskt inte är någon skillnad, bara olika lag. Boken tar också upp ett annat viktigt tema, nämligen hur det känns när man förlorar och hur man hanterar det. /.../ Humor, relationer, spänning, vänskap, det finns många ingredienser i Sätt straffen, Charlotte.

Barnboksbloggen
 • Författare: Jennifer Wegerup
 • Illustratör: Bettina Johansson
 • Format: Inbunden
 • ISBN: 9789188347183
 • Språk: Svenska
 • Barnbok: 6-9 år
 • Antal sidor: 85
 • Utgivningsdatum: 2017-03-22
 • Förlag: Olika Förlag