bokomslag Strömsholms kanal : de 26 slussarna
Resor

Strömsholms kanal : de 26 slussarna

Anders Berlin

Inbunden

299:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-3 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

 • 112 sidor
 • 2021

Följ med på en fotografisk resa från Borgåsund vid Mälaren till Smedjebacken i Dalarna.

Med hela elva mil farled och nästan 100 meters fallhöjd bjuder Strömsholms kanal på något alldeles extra - genom historia och nutid görs en spännande och upplevelserik resa genom ett vackert landskap.

Kanalen bjuder på femton enkelslussar, fyra dubbelslussar och en trippelsluss. Varje sluss utgör en hållpunkt och nedslag görs kring orter, historiska byggnader och naturområden som passeras, alltifrån möten med historiska fartyg till besök i slussvaktarbostäder, smedjor och Strömsholms slott.

Boken blir på så vis en resa i både historia och nutid, där dagens foton varvas med historiskt bildmaterial. En liknande fotografisk bok över Strömsholms kanal finns inte sedan tidigare och är ett resultat av fem års arbete av Anders Berlin, barnbarn till slussvaktarparet Anders och Emma Berlin, och fotografen Mats Andersson.

Kanalen som stod klar 1795 och renoverades under mitten av 1800-talet byggdes för att underlätta transporterna till och från bruksorterna längs Kolbäcksån. Strömsholms kanal är Sveriges äldsta kanal i ursprungligt skick som fortfarande används och den ingår numera som en del av Ekomuseum Bergslagen.

"Här finns också små anekdoter, såsom den om gumman som ville se kungen, om spöket i slussen och om Pilsner-Arne. Boken avslutas med text och noter till en visa tillägnad segeljakterna på kanalen och en källförteckning. Sammantaget är detta en lättsam, men intressant och rikt illustrerad framställning." - lektör Etienne Edberg i BTJ-häftet nr 15, 2021. 4 av 5.

Anders Berlin, 1951, har tidigare gett ut en diktsamling och haft sagor och noveller publicerade i tidningar och tidskrifter. Under större delen av sitt arbetsliv arbetade han med barn, ungdomar och musik, och ägnar nu sin tid med familj, musik och skrivande. Anders Berlin är född och uppvuxen i Hallstahammar och bor numera i Västerås.

Mats Andersson lärde sig hantverket med framkallning av film och att ta fram bilder i mörkrummet under tidigt 70-tal och är digitalfotograf sedan mitten av 00-talet. Efter en yrkesverksamhet som pedagog och administratör inom utbildningsväsendet ägnar han sig nu helt åt fotografering, ofta naturmotiv och porträtt. Bor omväxlande i Västerås och Varberg.

 • Författare: Anders Berlin
 • Formgivare: Per Kollberg
 • Format: Inbunden
 • Upplaga: 1
 • ISBN: 9789189021341
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 112
 • Utgivningsdatum: 2021-05-31
 • Förlag: Votum