bokomslag Möss och människor
Skönlitteratur

Möss och människor

John Steinbeck

CD-skiva

229:-
  • 3 sidor
  • 2013

Andra format:

Möss och människor utspelas på landsbygden i Kalifornien någon gång under depressionen 19291939.
Boken har dramatiserats och uppförts som teaterpjäs runt hela världen. Romanen har också filmatiserats flera gånger.

Möss och människor handlar om George Milton och Lennie Small. Lennie är förståndshandikappad och blir omhändertagen av sin bäste vän, George. Lennie och George försörjer sig genom att arbeta på olika gårdar. Den senaste gården de arbetade på fick de båda fly från. Lennie gillar att smeka mjuka saker och han blir intresserad av frun på gårdens röda bomullsklänning. Han börjar smeka och ta i klänningen, frun blir förskräckt och börjar skrika. Lennie blir då rädd och håller tag i klänningen ännu hårdare. När han väl släpper frun så springer hon till sin make och berättar att Lennie våldtog henne. George och Lennie ger sig av från gården hastigast och flyr till en stad söderut.
De hittar ett nytt arbete på en annan gård och de bestämmer sig för att ta det. Natten innan de ska börja arbeta på gården sover de under bar himmel i skogen och pratar om den egna gård de fantiserar om att skaffa. Lennie halar upp en död mus ur fickan och börjar smeka den, George blir lite arg på honom och slänger musen i en sjö. Nästa morgon tar de anställning vid gården, de får varsin säng och en liten hylla att ha sina saker på. De träffar de andra männen på gården och George förklarar att Lennie inte är riktigt klar i huvudet men att han arbetar bra och är stark som en oxe. George blir ganska snabbt vän med Slim, mannen som är chef över hästarna. Lennie blir vän med den enarmade gamlingen Candy. De båda träffar sedan på Curley, basens son, som har varit boxare och direkt fattar misstycke för Lennie.
När arbetarna ger sig av till stan så talar Lennie och Candy om Georges och Lennies dröm, att köpa ett landområde och bruka det. De skulle inte ta order från någon och Lennie skulle få sköta kaninerna. Candy vill också vara med på detta så han erbjuder sina besparingar på 350 dollar. Lennie och George går med på detta. De andra arbetarna beskyller på Candys hund för att lukta illa och skjuter den i nacken. Slim erbjuder därför en av sina hundvalpar till Candy, men han tackar nej. Lennie får hundvalpen istället, han blir jättelycklig och smeker den direkt när han får en ledig stund på gården.
En dag talar Lennie med Curleys fru och Curley blir förbannad på Lennie. Curley går på Lennie och börjar boxa honom i magen medan Lennie står där och tittar undrande på George. George skriker åt honom att slå till Curley. Lennie tittar på Curley och tar tag i hans hand och klämmer den i sin näve. Curley bryter varenda ben i hela handen, men lovar att inte berätta om det för någon. En tid senare sitter Lennie med sin hundvalp död i famnen. Curleys fru kommer och sätter sig och talar med honom. Efter ett tag säger frun att Lennie får smeka hennes hår, men sedan tycker hon att han rufsar till det och skriker åt honom att sluta. Lennie blir rädd och håller hårdare. Frun skriker högre och han håller för hennes mun och skakar om henne tills hon dör av att hennes nacke bryts. Lennie blir rädd och springer ut i skogen där han och George var innan de började arbeta på gården. Candy var den första att se den döda kroppen, och ropar dit de andra. De förstår att det är Lennie som har dödat henne.
  • Författare: John Steinbeck
  • Format: CD-skiva
  • ISBN: 9789187141249
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 3
  • Utgivningsdatum: 2013-11-27
  • Översättare: Marina Mattsson
  • Förlag: Tundell Salmson audio