bokomslag Matematikboken Alfa Bashäfte
Vetenskap & teknik

Matematikboken Alfa Bashäfte

Lennart Undvall Christina Melin Jenny Ollén Stina Åkerblom

Häftad

219:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

 • 72 sidor
 • 2011
 • Del 2(Matematik Alfa Beta Gamma)
Räkna med hela klassen Idén med läromedelsserien är att du ska kunna hålla ihop klassen med gemensamma genomgångar, samtidigt som du kan ge alla meningsfulla uppgifter där alla kan arbeta på sin nivå. Var och en ska kunna följa sin egen individuella och tydliga väg.
Hela serien revideras nu. Nya böcker: Alfa kommer hösten 2019, Beta hösten 2020 och Gamma hösten 2021. Samtidigt lägger vi in serien i vårt heldigitala koncept, och där startar vi med åk 6, Gamma Digital, som kommer hösten 2019.

Läs mer
Nytt i den reviderade upplagan:
I grundboken inleds varje kapitel med "Kan du det här?", en fördiagnos som ger lärare och elev en vägledning om vilken av de tre nivåerna som eleven ska arbeta vidare med. Alla tre nivåerna har lika många uppgifter. Varje kapitel avslutas med ett avsnitt där uppgifterna har fokus på att utveckla olika förmågor.
Nytt lärarmaterial, en Lärarguide med miniatyruppslag ur elevboken, facit, metodtips m.m. samt gediget extramaterial kommer.
Pedagogiska tankar
Eleverna behöver resonera och diskutera matematik. Med uppgifter som leder till faktakunskaper, förståelse för metoder och begrepp samt analys av matematiska företeelser utvecklas elevernas förmågor i matematik.
Läromedlet erbjuder en väl beprövad pedagogik och struktur som fungerar. Den bygger på:
- Gemensamma genomgångar
- Exempel på lösningar och redovisningar
- Uppgifter på tre svårighetsnivåer (lika många på varje nivå)
- Variation i uppgifternas karaktär
- Ledtrådar som hjälp att komma vidare
- Sammanfattningar av centrala begrepp och metoder
I den reviderade upplagan finns dessutom:
- Avsnitt med fokus på olika förmågor
- Övningar i programmering skrivna av Helena Kvarnsell
Komponenter
DIGITAL. Matematik Digital är en helt interaktiv lösning där eleven får arbeta med matematik på ett nytt sätt. Eleven får feedback direkt och kan se lösningsförslag. Som lärare har du möjlighet att följa elevernas utveckling på gruppnivå, individnivå, områdesnivå och uppgiftsnivå.
GRUNDBOK ALFA, BETA, GAMMA. Grundboken är en årskursbok som täcker både höst- och vårterminen. Grundboken är indelad i sex kapitel och tre svårighetsnivåer.
A-BOKEN/B-BOKEN. A- och B-boken är bantade versioner på grundböckerna där eleverna skriver direkt i böckerna. A-boken innehåller de första tre kapitlen och B-boken de tre sista kapitlen. I den reviderade upplagan finns alla tre nivåerna med.
BASHÄFTE. Bashäftet följer arbetsgången i grundboken och ger eleverna en möjlighet att repetera de moment som de har missat innan de börjar räkna ett-nivån i grundboken.
UTMANINGEN. Innehållet i Utmaningen följer grundbok men är en breddning och fördjupning av grundbokens innehåll. Vilka sidor som är lämpliga att arbeta med är tydligt angivna i grundboken.
LÄRARHANDLEDNING. Gamla upplagans lärarhandledning innehåller metodiska anvisningar och konkreta lektionsförslag. Här finns också kopieringsunderlag och facit till diagnoser och prov. I den reviderade upplagan heter lärarhandledningen Lärarguide för att betona att den har ett nytt innehåll och utseende. Lärarguiden innehåller bl.a. grundbokens uppslag i förminskad form, förslag på genomgångar samt överskådliga tabeller som visar vilket material som finns på läromedlets hemsida. På hemsidan har du kostnadsfri och exklusiv tillgång till filmer samt nedladdningsbara kopieringsunderlag.
WEBBAPPAR. Webbapparna ger dina elever möjligheten att öva med hjälp av vårt interaktiva verktyg.
FACIT. Facit till Alfa och Beta grundböcker finns att köpa. I Gamma grundbok ligger facit längst bak i grundboken. Facit till grundböckerna går också att använda till respektive A- och B-böcker. Facit till alla tre Bashäfte finns att ladda ner för den äldre upplagan, men ingår i facit till grundboken i den nyare upplagan. Facit till Utmaningen finns i häftet.
Upplägg
Grundboken har sex kapitel och tre svårighetsnivåer (i Gamma fyra nivåer):
Varje kapitel inleds med en kort målbeskrivning för eleverna.
Alla avsnitt i kapitlen innehåller tydliga exempel och förklaringar till det som ska läras in samt uppgifter på tre nivåer: ett-nivån (enklast), två-nivån (för de flesta eleverna) och tre-nivån (svårast). Samtliga nivåer utvecklar elevernas faktagrund, förståelse för matematiken samt analysförmåga.
I slutet av varje nivå finns en paruppgift för reflektion och diskussion. I den nya upplagan finns det EPA-uppgifter (Ensam, Par, Alla).
I varje kapitel finns även aktiviteter av laborativ karaktär. Dessa är avsedda att väcka elevernas nyfikenhet och att konkretisera innehållet i det avsnitt där aktiviteten finns.
Kapitlet avslutas med en diagnos och, för dem som behöver det, Träna mera-uppgifter. Du ser direkt vilket delmoment eleven behöver öva på. Eleverna som klarat diagnosen arbetar med fördjupning. I nya upplagan finns det Träna- och Utveckla-uppgifter efter diagnosen.
Matematikboken F-9
Matematikboken är sedan länge en populär serie i matematik med en röd tråd från förskoleklass till skolår 9. Tidigare upplaga finns att köpa så länge lagret räcker. Kontakta kundservice om du är intresserad av den tidigare upplagan.

Om författarna
Lennart Undvall har varit högstadielärare i matematik och fysik i ca 40 år. Han har arbetat med lärarutbildning och lärarfortbildning samt mottagit Ingvar Lindqvist-pris för sitt arbete med naturvetenskaplig profil vid S:t Ilians skola, Västerås. Under hela sin tid som lärare har Lennart varit verksam som läromedelsförfattare.
Christina Melin har varit mellanstadielärare i ungefär 30 år och arbetar i Uppsala.
Kristina Johnson har undervisat i matematik och naturvetenskap på högstadiet sedan 1995. Hon jobbar på Bergtorpsskolan som har fått flera utmärkelser för sitt kontinuerliga kvalitetsarbete. Man har bland annat arbetat med att utveckla sina verktyg för formativ bedömning och i den satsningen har Kristina haft en betydande roll.
Conny Welén arbetar som IKT-ansvarig i Nyköpings kommun. Han har stor erfarenhet av utveckling av läromedel i matematik, fysik och kemi.
Kerstin Dahlin är lärare i Eskilstuna, driver en välbesökt Facebook-grupp Utmanade undervisning där hon delger sina pedagogiska idéer och delar med sig av sitt undervisningsmaterial. Kerstin fick Kungliga Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning år 2018.

 • Originaltitel: Frost
 • Författare: Lennart Undvall, Christina Melin, Jenny Ollén, Stina Åkerblom
 • Format: Häftad
 • Upplaga: 1
 • ISBN: 9789147102372
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 72
 • Utgivningsdatum: 2011-07-22
 • Del i serien: Matematik Alfa Beta Gamma
 • Läsordning: 2
 • Förlag: Liber AB