Välj butik

Visa alla butiker

  Kommande Lasse-Maja

  Lasse-Maja

  Lars Ericson Wolke

  319:-
  • Inbunden
  • 2017
  Stortjuven som blev författare och legend

  Vem var Lars Larsson, mannen som av eftervärlden kom att bli känd som Lasse-Maja? Detta frågar sig författaren Lars Ericson Wolke. Lasse-Maja blev redan i sin samtid, under det tidiga 1800-talet, känd som en synnerligen aktiv tjuv. Hans stöldturnéer rörde sig genom Mälardalen och inte minst till Stockholm. Det som gjorde Lasse-Maja mer vida känd än andra samtida tjuvar var att han ofta var klädd i kvinnokläder, ett faktum som också gav upphov till att Lars, som han egentligen hette, i folkmun kom att kallas Lasse-Maja.

  Den definitiva berömmelsen säkrades genom en självbiografi där Lasse-Maja berättar om sina stölder, rymningar från polisen och framför allt hur han lurar välbärgade präster, bergsmän och borgare på deras egendom. Forskarna tvistar dock om sanningshalten i denna självbiografi. Att vara en tjuv under det tidiga 1800-talet var sällan så gemytligt som det kanske kan ges sken av i populärkulturen och i Lasse-Majas självbiografi, utan en rå tillvaro präglad av fattigdom, svält och död.

  Ericson Wolke tar här ett grepp om Lasse-Majas hårda liv som straffånge under ett kvartssekel på Karlstens fästning. I denna bok redogör författaren tillika historieprofessorn Lars Ericson Wolke för verklighetens Lasse-Maja genom att kartlägga dennes liv, samtidigt som han sätter in berättelsen i ett vidare socialhistoriskt och inte minst kriminalhistoriskt sammanhang. I boken träffar vi förutom Lasse-Maja också andra välkända tjuvar som bland annat Danmarks Ole Kolleröd och Norges Gjest Baardsen.

  Lars Ericson Wolke är professor i historia vid Försvarshögskolan och en av Sveriges främsta militärhistoriska experter. Han är bland annat ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien och en ofta anlitad föredragshållare.

  Kommer snart

  Utgivningsdatum

  15 oktober 2017

  • Författare: Lars Ericson Wolke
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789173318679
  • Språk: Svenska
  • Utgivningsdatum: 2017-10-15
  • Förlag: Carlsson bokförlag AB

  för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

  Idag