bokomslag Köket: Rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet
Historia

Köket: Rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet

Ulrika Torell Jenny Lee Roger Qvarsell Helena Bergman Karin Carlsson Orsi Husz Marianne Larsson Fredrik Sandgren Ylva Sjöstrand Kerstin Thörn Maja Willén

Inbunden

339:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 351 sidor
  • 2018
Köket brukar kallas hemmets hjärta. Det är platsen för hemmatillvarons mest basala sysslor, som matlagning, ätande och vardagligtfamiljeliv. Köket ses som en given del av bostaden, med vissa förväntade funktioner och inventarier. Inget kök, inget riktigt hem.

Historiskt sett har det renodlade köksrummet inte varit så självklart som det är i dag. Kring år 1900 var Stockholm en av Europas mest trångbodda huvudstäder och under stora delar av seklet har kökssoffan också varit sängplats och köksbänken använts för såväl disk som tvättning, rakning och badning av små barn. På 2000-talet gör bostadsbristen åter att många får nöja sig med en vattenkokare eller mikrovågsugn som enda köksutrustning.

Köket speglar samhällsförändringarna. Det har i högre grad än andra rum påverkats av strävan efter ett enklare och bekvämare vardagsliv med standardiserade och rationella lösningar. Den här boken handlar om hur köket som rum har formats av drömmar, ideal och vardagslivets realiteter under det långa 1900-talet. Hur har köksrummet gestaltats och förändrats i takt medkonsumtionssamhällets framväxt? Och vart kommer köket ta vägen i framtiden?
  • Författare: Ulrika Torell, Jenny Lee, Roger Qvarsell, Helena Bergman, Karin Carlsson, Orsi Husz, Marianne Larsson, Fredrik Sandgren, Ylva Sjöstrand, Kerstin Thörn, Maja Willén
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789171085993
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 351
  • Utgivningsdatum: 2018-05-17
  • Förlag: Nordiska Museets Förlag