bokomslag Imamens dotter : min flykt till frihet
Memoarer & biografier

Imamens dotter : min flykt till frihet

Hannah Shah

Inbunden

79:-
  • 246 sidor
  • 2010


Hannah Shah är imamens dotter. Hennes familj är djupt respekterad i grannskapet, hennes far ses som en stor man.
Bara familjen känner till de övergrepp som Hannah utsätts för. Enda vägen till ett värdigt liv är att bryta med familjen men kan en ung muslimsk kvinna göra det?

Bland de muslimska pakistanierna i England är Hannahs far en andlig vägledare. I sin egen familj använder han sin makt på ett annat sätt: han utsätter sin dotter för både fysiska och psykiska övergrepp. Resten av familjen vet. Ingen förmår hjälpa.
Hannah själv försöker klara både skolan och livet hemma, men när släkten förebereder hennes bröllop med en man hon själv inte har valt flyr hon.
Imamens dotter är en berättelse om att välja friheten trots att den har ett högt pris. Hannah Shahs självbiografi har fått stor uppmärksamhet. Hon arbetar nu med att hjälpa andra kvinnor som far illa.

Översättning: Maria store

Jag hör honom innan jag ser honom.
Jag ligger på golvet i källaren. Golvlampan kastar en spöklik strålglans över tegelstenarna. Det är kallt som i graven. Trappan knarrar, och rädslan griper tag i min kropp. Lösryckta ord på frammumlad punjabi kommer svävande genom mitt mörker.
En glimt av hopp. Om att han ska släppa ut mig. Om att jag ska bli räddad.
Jag hör ljudet av sandaler som hasar över det nakna tegelgolvet. Han kommer emot mig. Jag andas inte. Ett, två, tre, fyra om jag kommer till hundra kommer min pappa att tro att jag är död och låta mig vara ifred.
Jag vill vara död.
Jag försöker vara tyst, kan inte gråta. Jag får inte visa honom min smärta. Han skulle tycka om det. Han skulle tycka om att se min rädsla, se att hans bestraffning fungerar.
Jag är åtta år och min pappa kommer för att våldta mig.

"Några dagar senare var jag ensam i huset och satt och pluggade. Det var mitt på eftermiddagen. Plötsligt hörde jag ett våldsamt oväsen utanför. Jag sprang fram till fönstret. På gatan framför huset stod en folkmassa bestående av ett fyrtiotal pakistanska män som var beväpnade med släggor, käppar och knivar. Pappa stod längst fram med ansiktet förvridet till en mask av hat och ursinne. Till min fasa var dessutom min mer liberale farbror Kramat där och stod och skrek och gapade som de andra. Jag såg ingen av mina bröder, och ingen av kvinnorna från East Street, men jag stannade inte kvar vid fönstret för att granska mobben i detalj.
Jag rusade till ett av rummen på baksidan för att gömma mig. Jag visste att ytterdörren var låst, men de fyrtio skrikande männen utanför skulle enkelt kunna slå in den. Jag såg framför mig hur mobben strömmade upp för trappan med framsträckta vapen och ögon som lyste av hat och blodtörst.
Fast jag befann mig längst in i huset och låg under en säng kunde jag höra kalabaliken.
Smutsiga förrädare! dundrade pappa. Förrädare! Förrädare! Förrädare! Du har förrått din familj! Förrått din tro! Förbannade förrädare! Vi ska slita hjärtat ur kroppen på dig! Vi ska bränna dig levande!
De slog och bankade på dörren. Jag kröp längre in under sängen; jag skakade av rädsla och bad till Gud att han skulle skydda mig.
Jag hörde att det rasslade i brevinkastet, och plötsligt skrek pappa genom öppningen: Smutsiga, usla förrädare! Förrädare! Vi ska skära dig sönder och samman! Skära dig i skivor! Bränna upp dig! Slita ut ditt förrädarhjärta! Förrädare du kommer att ruttna i helvetet!
Jag visste att om pappa bröt upp dörren, då skulle mobben slå ihjäl mig."
  • Författare: Hannah Shah
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789173870474
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 246
  • Utgivningsdatum: 2010-01-08
  • Översättare: Maria Store
  • Förlag: Libris förlag