bokomslag Hastigheten
Skönlitteratur

Hastigheten

Jörgen Gassilewski

Inbunden

249:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-4 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

  • 241 sidor
  • 2017

Roman om ett folkmordHastigheten utspelar sig under folkmordet i Rwanda, april–juli 1994. Nittonåriga Marie-Louise är tutsi och romanen följer hennes liv tillsammans med cykelreparatören Félicien, som är hutu. I distriktet Nyamata där de bor ska fem av sex tutsier komma att dödas av sina hutugrannar, och efteråt ställs Marie-Louise inför rätta. Med ett återhållet och nervigt språk tecknas ett porträtt av en ung kvinna i en extrem situation. Perspektivet varierar mellan första, andra och tredje person, vilket ger framställningen karaktär av förhörssituation. Här, liksom i den semi-dokumentära romanen Göteborgshändelserna (2006), som utspelar sig under protesterna mot toppmötet 2001, undersöker Gassilewski makten och vanmakten, massans mekanik och individens ansvar.


"Under april, maj och juni 1994 mördades 800.000 människor i Rwanda. Grannar dödade grannar med yxor och machetes. Hutuextremister ansåg att tutsier var kackerlackor som skulle utrotas.

Jörgen Gassilewski tar oss med till detta helvete på jorden. Huvudpersonen, tutsikvinnan Marie-Louise, blir i unga år vittne till hur hennes föräldrar mördas av en hutumobb. Ändå flyttar hon senare samman med en hutuman. Hon blir både offer och deltagare i folkmordet. Hon tillhör båda grupperna eller ingen.

”Hastigheten” är en av de märkligaste och mest fascinerande böcker jag läst på länge. Trots all omänsklighet och död är människorna sällsynt levande.

Efter folkmordet inleddes en försoningsprocess för att människorna i Rwanda skulle kunna leva tillsammans igen. Förhören i de lokala domstolarna är fenomenalt skildrade i denna bok. Författaren får oss att inse att humanismen är en tunn fernissa och att människor kan fås att begå fasansfulla grymheter.

Jag hoppas att denna bok kommer att få stor uppmärksamhet och kommer att läsas av många, många människor. För deras egen skull och för allas skull."

Ingvar Carlsson, fd Statsminister och chef för FN:s oberoende Rwanda-kommission, på Augustprisgalan 2017


  • Författare: Jörgen Gassilewski
  • Formgivare: Jan Biberg
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789100159085
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 241
  • Utgivningsdatum: 2017-04-07
  • Förlag: Albert Bonniers Förlag

Öppettider för butik

för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

Öppettider idag: