Kommande
bokomslag Gryningspyromanen : en berättelse om hämnd
Memoarer & biografier

Gryningspyromanen : en berättelse om hämnd

David Widlund Monica Walldén David Wikdahl

Pocket

89:-
  • 2019

Nu kommer det viktigaste verket om Sveriges värsta mordbrännare ut i pocket, samtidigt som hans historia blir tv-serie. I boken får vi läsa den spännande och på många sätt tragiska berättelsen om ”Gryningspyromanen” Ulf Borgström, som nu uppdaterats med hur det gick till när han senast släpptes från fängelset – och hur polisen återigen gjort en rad fatala misstag.

Gryningspyromanen har enligt egen utsago anlagt 200 bränder men endast blivit dömd för fyra. Varifrån kommer hans oresonliga hat mot samhället? Finns svaret i barndomen med en styvfar som ville ta livet av honom, klasskamraterna som mobbade honom eller i polisens misshandel när han var 13 år? Det här är berättelsen om en man som gäckade polisen i tjugo år. En berättelse om svek, hämnd och om ett samhälle som brast. Och om ett rättsväsende som gång på gång misslyckats med att fälla honom.

I april 2016 blev Borgström åter villkorligt frigiven. Författarna ger en unik inblick i hur han muckade från fängelset och kom till Köping utan boende eller sysselsättning. Det tog ett drygt år i frihet innan det brann igen, och som så många gånger tidigare gjordes en rad fatala misstag i utredningen. Av två bränder som gick till domstol lyckades man döma honom för en. I oktober 2018 föll domen i hovrätten där Borgström dömdes för försök till mordbrand, hot mot tjänsteman och grovt barnpornografibrott. Ulf Borgström väntas åter vara ute i frihet våren 2021.

Dokumentärserien på tv sänds till hösten. Gryningspyromanen — En berättelse om hämnd är skriven av David Widlund, brandingenjör och brandutredare, Monica Walldén, journalist, samt David Wikdahl, journalist och TV-producent.

David Widlund är elektriker, brandutredare och brandingenjör. Han har bland annat arbetat som befäl och utrett bränder inom räddningstjänsten. Sedan 2007 har han sökt svaret på två centrala gåtor kring Gryningspyromanen: vad orsakar hans hat och vad gör rättsväsendet för fel som inte lyckas få honom fälld?

Monica Walldén är journalist, redaktör och översättare. Förutom miljöfrågor och allmänmänskliga ämnen har hon i sin journalistik specialiserat sig på brandsäkerhet. Därför är fenomenet Gryningspyromanen något som intresserar henne särskilt.

David Wikdahl är journalist och tv-producent. Han har tidigare arbetat med grävande journalistik för tidningar som DN och Nöjesguiden och på senare år gjort en rad dokumentärer och serier för SVT, UR och TV4.

Nu ges en pocketversion av boken ut, som uppdaterats av Widlund och journalisten David Wikdahl, och den kan sägas ersätta tidigare utgåvor. De första femton kapitlen är i stort sett identiska med förstautgåvan, men sedan har några kapitel redigerats, och ett par tillkommit. Bland annat beskrivs Borgströms fängelsevistelse och försök till återanpassning. Gryningspyromanen visar samhällets bristande beredskap, såväl av bränder som av återanpassning av frigivna. Boken borde läsas av alla berörda myndigheter.
BTJ-häftet nr 18, 2019. Lektör Ylva Floreman

  • Författare: David Widlund, Monica Walldén, David Wikdahl
  • Format: Pocket
  • ISBN: 9789176972106
  • Språk: Svenska
  • Utgivningsdatum: 2019-09-15
  • Förlag: Hoi Förlag