bokomslag Från världsarv till naturreservat : en resa i sydsvenska marker
Djur & natur

Från världsarv till naturreservat : en resa i sydsvenska marker

Ola Högberg

Inbunden

219:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 3-7 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 157 sidor
  • 2019
Det finns två tydliga syften med den här boken. Det ena är att ge läsaren tips om vackra och intressanta platser att besöka i den sydsvenska naturen och landskapet och det andra syftet är att ge kunskap och information om de olika former av skyddsåtgärder som finns för värdefulla naturområden och historiska kulturobjekt i Sverige.
Det handlar om objekt som anses vara så värdefulla att de behöver skyddas från olika former av slitage, intrång, exploatering, osv. Objekten klassificeras på olika sätt, allt efter skyddsbehovet eller objektets betydelse. Olika skyddsformer har olika juridisk verkan och dignitet och det är olika myndigheter som är ansvariga i respektive fall. De vanligaste och mest kända skyddsformerna är Världsarv, Nationalparker, Naturreservat, Natura 2000-områden, Naturminnen, Biosfärområden, Geoparker, Ekoparker och Fornlämningar, men det finns också mer specialiserade direktiv för t ex fågelskydd, arter, våtmarker, mm. Många av dessa begrepp är kopplade till internationella organisationer som UNESCO och EU. I boken beskrivs och förklaras de olika skyddsformerna på ett enkelt och lättförståeligt sätt och i bokens inledning redovisas begreppen och deras skapandeprocess och ansvarsfördelning.
Bokens fortsättning innehåller beskrivningar av ett trettiotal intressanta och besöksvänliga naturområden i södra Sverige. Platserna som beskrivs i boken är valda med omsorg för att representera de olika skyddsformerna. Här ges personliga beskrivningar av de aktuella miljöerna, ledsagat av lättsmält faktainformation om geologi, fågelliv, flora, historiska händelser eller personer, allt efter vad som är relevant för respektive plats.
Beskrivningarna kan sägas följa en tänkt resa som börjar med besök i norra Bohuslän och därefter fortsätter med besök i Dalsland, Västergötland och Östergötland. Sedan följer kustlandskapen Halland, Skåne, Öland och till sist Gotland. Det handlar mycket om kustnära platser, inklusive Vänerns och Vätterns stränder.
  • Författare: Ola Högberg
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789163928208
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 157
  • Utgivningsdatum: 2019-08-19
  • Förlag: Firma Ola Högberg