bokomslag Fotspår i öknen : till minne av vår omättliga generation F - när var hur vi konsumerade en hel värld
Skönlitteratur

Fotspår i öknen : till minne av vår omättliga generation F - när var hur vi konsumerade en hel värld

Carl Öhlen

Häftad

309:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 3-7 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 611 sidor
  • 2021
"Fotspår i öknen till minne av vår omättliga generation F" är en självbiografisk tidsresa med avstamp hos mina far- och morföräldrar i Sundsvall där den första ångsågen 1849 inledde en ny industriell epok. Sundsvallsstrejken 1879, föreningskonflikten 1899 och storstrejken 1909 är fotspår på vägen till demokrati i vårt land det år mina föräldrar föddes 1921. Vi firar 100 år med regeringskris och samtidigt 400 år för staden Sundsvall där den första IPCC rapporten presenterades 1990!

Nu upplever vi hur denna demokrati åter hotats av "starka män" där rasism och främlingsfientlighet ekar i hatgrupper på nätet medan 80 miljoner människor befinner sig på flykt. När vi försöker bromsa pandemin kommer fler rapporter om fortsatta utsläpp, skenande global upphettning, försurning av våra hav och en ny massutrotning av livsformer trots experter och aktivister med Johan Rockström och Greta Thunberg i frontlinjen varnar oss. NÄR VAR HUR konsumerade vi en hel värld? Och NÄR VAR HUR börjar vi vägen tillbaka till framtiden i harmoni med GAIA - vår enda levande planet?

Efter två förödande världskrig som raserat Europa så inleddes en period av enorm "tillväxt". Den modell som under några årtionden framgångsrikt hade transformerat en hel "oexploaterad" kontinent i "Den nya världen", återplanterades nu i de krigshärjade länderna i "Den gamla världen". Bilen var motorn i "Den stora accelerationen" där den amerikanska drömmen blev allas vår dröm och mardröm. Olje- och fordonsindustrin drev börsen och tillväxten med mer bilar, motorvägar, flygplatser, fartyg, plastprylar, konstgödsel, kemikalier, gifter, köpcentra - och utsläpp i en värld som färdades längs "Highway to Hell" mot den klimathärdsmälta som nu kallas "Hothouse Earth."

1949 föddes jag i som del i den omättliga fossila generation F som har konsumerat så mycket av planeten GAIA att vår tid fått ett eget namn, "Antropocen". I "Fotspår i öknen" fortsätter resan från tidigare utgivna böcker "Bicicletas och Saltomortaler", "Sextioårskrisen", "Sjuttioårskrisen", "Med huvudet i sanden", "I väntan på syndafloden" och "FÖRE EFTER KRISEN" som alla handlar om samma existentiella kris - Den omättliga tillväxtens kris. Ett systemhaveri. GAIA har genom pandemin gett oss en sista varning och chans till att rädda världen från oss själva. Ta den! NÄR?=NU! VAR?=HÄR! HUR? TILLSAMMANS!
  • Författare: Carl Öhlen
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789189345294
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 611
  • Utgivningsdatum: 2021-08-27
  • Förlag: Vulkan