bokomslag En valförrättares dag och andra berättelser
Skönlitteratur

En valförrättares dag och andra berättelser

Italo Calvino

Flexband

279:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 2-6 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 149:- för medlemmar.

  • 2019

Italo Calvinos okända realism är tidlös // en mindre känd sida av författarskapet, som är minst lika fantastisk.
Sydsvenskan

Små mästerverk av stor berättare. Inget tyder på att Italo Calvinos position som en av efterkrigstidens mest intressanta författare är hotad.
Aftonbladet

Det Calvino lär oss är att vi inte behöver välja mellan fantasi och verklighet, att det går att sammanföra litterär lekfullhet med allvarliga betraktelser om den moderna människans utsatthet.
Svenska Dagbladet

en författare som befinner sig mitt emellan krossade illusioner och början på ett nytt intellektuellt äventyr. // Jag blir verkligen glad över att få läsa Calvino igen för jag slås av hur högaktuella hans ämnen och frågeställningar fortfarande är.
Göteborgs-Posten

En valförrättares dag (1963), den numera klassiska skild­ringen av den kommunistiske valförrättaren Amerigo Ormeas förehavanden under en valdag i Turin 1953, återutges nu tillsammans med tre nyöversatta kortroma­ner. Berättelserna utspelar sig i efterkrigstidens Italien, ett samhälle präglat av en omvälvande social och ekonomisk utveckling. Här blir Calvinos fulla spännvidd tydlig, från neorealismen till den mer experimentella postmodernism han främst är känd för.

I Den argentinska myran (1952) hyr ett förväntansfullt ungt par ett hus vid kusten. Entusiasmen övergår snart i oro när de upptäcker att väggar och golv är täckta av myror. Är det lönt att ägna sig åt den surrealistiska kampen att med alla tänkbara medel försöka stävja myrornas framfart? Eller ska paret kapitulera inför de rådande omständigheterna?

Fastighetsspekulationen (1957) skildrar ett samhälle som i sin strävan mot tillväxt långsamt alienerar människor från varandra. Quinto Anfossi har en längre tid försörjt sig på ströjobb när han återvänder till sin hemstad vid den ligu­riska kusten. För att ha råd med arvsskatten efter faderns död övertygar han den kvarvarande familjen att sälja av delar av deras tomt och ger sig in i en fastighetsaffär dömd att misslyckas.

Berättaren i Smog (1958) har blivit erbjuden ett jobb som redaktör för en klimattidskrift i en förorenad större stad. Han får snart veta att tidskriften ägs av det industriföretag som han har till uppgift att granska och att chefredaktören själv sitter i styrelsen för flera av de företag som bidrar till föroreningen av staden.

Italo Calvino (19231985) är en av 1900-talets mest hyllade europeiska författare. I dessa texter riktar han läsarens blick mot människans ofullkomlighet och aktualiserar därigenom flera av vår egen tids stora utmaningar.

  • Författare: Italo Calvino
  • Format: Flexband
  • Upplaga: 1
  • ISBN: 9789127161375
  • Språk: Svenska
  • Utgivningsdatum: 2019-04-06
  • Översättare: Johanna Hedenberg
  • Förlag: Natur & Kultur