bokomslag En stund är vi vackra på jorden
Skönlitteratur

En stund är vi vackra på jorden

Ocean Vuong

CD-skiva

399:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

  • 2020

Andra format:

En stund är vi vackra på jorden är ett brev från en son till en invandrad mor som inte är läskunnig och som därför aldrig kommer att förstå allt det han längtar efter att få säga. Ändå måste huvudpersonen Little Dog, som är i tjugoårsåldern, försöka hitta de rätta orden.

Berättaren mobiliserar språkets hela kraft för att fylla det hålrum där orden sviker och våldet regerar. Som i hemmet präglat av fattigdom och armod, där en mor och mormor med traumatiska erfarenheter av Vietnamkriget tar ut sin frustration på Little Dog mellan manikyrkunderna. Som i det omgivande samhället som märker ut hans gryende sexualitet som fel. Den första förälskelsen i en äldre pojke, en förtrollad sekvens som utspelar sig mot fonden av ett USA söndertrasat av klassklyftor och en skenande opiatkris, blir endast en tillfällig respit från kampen för att hitta en plats, sin plats. Little Dog fortsätter att samla sina trasiga bitar och tvätta dem rena från råhet och smuts tills de skimrar av förundran.

Bla Sagts om boken

en roman som är en av de bästa jag läst på mycket mycket länge Ulrika Milles, Kulturnyheterna SVT

Den litterära gestaltningen liksom språkarbetet är av högsta verklighetsförflyttande karat - en sann njutning att läsa. Aftonbladet

Andäktig och skimrande vacker roman med självbiografiska inslag av 31-årige vietnames-amerikanen Ocean Vuong. Med ett fantastiskt språk skriver han brev till sin mamma som inte kan läsa. Om kriget, identitet, familj och att våga bli sedd. M-magasin

Om författaren

Ocean Vuong, född i Saigon och utbildad i USA, debuterade som poet med Natthimmel med kulhål (2016, på svenska 2017). En stund är vi vackra på jorden är hans emotsedda första roman. Den har kallats en »litterär sensation« och utkommer på ett tjugotal språk.

  • Originaltitel: On earth we're briefly gorgeous
  • Författare: Ocean Vuong
  • Format: CD-skiva
  • ISBN: 9789178530830
  • Språk: Svenska
  • Utgivningsdatum: 2020-05-20
  • Förlag: Adelphi Audio