bokomslag Det låg ett skimmer över Gustavs dagar... : Hedvig Elisabet Charlotta och den gustavianska tiden
Historia

Det låg ett skimmer över Gustavs dagar... : Hedvig Elisabet Charlotta och den gustavianska tiden

Margareta Beckman

Inbunden

279:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-3 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

  • 190 sidor
  • 2021

Hedvig Elisabet Charlotta var vacker, humoristisk och begåvad. Hon var som skapt för att befinna sig i centrum av Gustav III:s lysande hovliv. Kungen talade gärna förtroligt med Charlotta som inte var rädd för att säga sin mening. Visst kunde han ibland bli förargad på sin frispråkiga svägerska, men han uppskattade henne och sa att den livliga Charlotta skulle ha passat honom bättre som hustru än den stela drottningen Sofia Magdalena. Men så kom den franska revolutionens vindar även till Sverige. Gustav III mördades och Charlottas nära vän Axel von Fersen slogs ihjäl av en ilsken folkhop mitt framför soldater som valde att inte ingripa. Vem skulle falla offer nästa gång?  

Hedvig Elisabet Charlotta kom till Sverige för att gifta sig med kungens bror, hertig Karl, när hon var femton år gammal, och hon slutade sina dagar 1818 som drottning av både Sverige och Norge. Under hela denna tid skrev hon ned vad hon såg, hörde och upplevde i en hemlig dagbok som när den gömdes undan kom att omfatta över 7 000 tättskrivna sidor inifrån maktens korridorer. Det är ett alltför sällan uppmärksammat stycke
1700-talshistoria som Margareta Beckman fångar i Det låg ett skimmer över Gustavs dagar ...    

MARGARETA BECKMAN är verksam som styrelseledamot för Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek och som ledamot av den svenska avdelningen av Commission Internationale dHistoire Militaire. Hon har utkommit med en rad böcker, bland andra Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette(2010), Kungar, drottningar, älskare och älskarinnor(2012), Fältherrar, krutrök och slagfält(2015) och När Sveriges generalkonsul räddade Paris(2017).  

"Beckmans bok är särskilt läsvärd av två skäl. Det ena är att författaren utnyttjat och analyserat tidigare okänt arkivmaterial och annat nytt, som kastar ljus över detta drama. Det andra är att den [...] förmedlar så stark spänning. Jag har återupplevt pojkårens sträckläsning, trots att jag redan 'vet hur det gick'."
Torgny Neveus, Upsala Nya Tidning om Axel von Fersen och Marie-Antoinette    

"En intressant och faktaspäckad bok"
Ingalill Mosander, Aftonbladet, om Kungar, drottningar, älskare och älskarinnor

  • Författare: Margareta Beckman
  • Formgivare: Niklas Lindblad
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789179035624
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 190
  • Utgivningsdatum: 2021-06-15
  • Förlag: Lind & Co Förlag