bokomslag Det började i Stralsund : möten med Central- och Östeuropa 1982-2020
Historia

Det började i Stralsund : möten med Central- och Östeuropa 1982-2020

Per Nilson

Danskband/flex

349:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 407 sidor
  • 2023
"Det började i Stralsund" är ett slags bokslut över ett tämligen idogt resande i den östra halvan av Europa: från 16-åringens första besök bakom Järnridån 1982 till 54-åringens möte med norra Grekland och Turkiet.

Boken bygger på reseskildringar som jag publicerat på min sajt Kultur i öst sedan 2005. Texterna är ordentligt omarbetade; några är nyskrivna. Boken bjuder på inblickar i det som intresserar mig mest: (kultur)historia, samhällsförhållanden, språk, litteratur, arkitektur, musik och människor.

Reseminnen - intryck, upplevelser och reflektion - varvas med fakta och fördjupande avsnitt. Arton länder samsas mellan bokens pärmar: Tyskland (med tyngdpunkt på DDR), Litauen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Serbien, Kroatien, Slovenien, Italien, Nordmakedonien, Kosovo, Albanien, Rumänien, Bulgarien, Polen, Ukraina, Grekland, Turkiet. Bokens foton är i de flesta fall tagna under mina resor.

Ur innehållet:

Etniska minoriteter: tjecker och slovaker i Kroatien, Serbien, Rumänien; tyskar i Slovakien; romer i Rumänien, Slovakien och Bulgarien; makedonier i norra Grekland med flera.

Gränsförskjutningar: Italiens nordöstra hörn efter första respektive andra världskriget; Danmark-Tyskland i samband med det dansk-preussisk/österrikiska kriget 1864 samt efter folkomröstningen 1920 med flera.

Folkomflyttningar: mellan Polen, Sovjetunionen och Tyskland efter andra världskriget; mellan Grekland och Turkiet på 1920-talet.

DDR får stort utrymme (sex av bokens 22 kapitel) med bland annat porträtt av några oppositionella samt en redogörelse för timmarna strax före och efter Berlinmurens fall.

Krigen i Jugoslavien under 1990-talets förra hälft samt Rysslands krig mot Ukraina.

Den preussiska välkomstkulturen från och med 1685 som innebar att bland andra böhmiska protestanter fann en fristad i Tyskland (Herrnhut, Rixdorf/Berlin). Flyktingarna tillhörde samfundet Böhmiska bröderna/Brödrauniteten ur vilka herrnhutismen växte fram på 1700-talet. Därifrån spred de sig till olika platser i Europa, bland annat till Christiansfeld i Danmark som är upptagen på UNESCO:s lista över världskulturarv. Herrnhutismen är idag ett lutherskt, pietistiskt samfund med världsvid spridning. I de länder där man är verksam lägger man stor vikt vid att erbjuda skolundervisning.
  • Författare: Per Nilson
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789152750780
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 407
  • Utgivningsdatum: 2023-01-09
  • Förlag: Bokförlaget perenn