bokomslag Bygg bättre billigare : fakta, erfarenheter och goda råd
Vetenskap & teknik

Bygg bättre billigare : fakta, erfarenheter och goda råd

Christer Harrysson

Inbunden

829:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 5-9 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 223 sidor
  • 2019
Praktisk forskning och erfarenheter visar att det med helhetsgrepp och systemtänkande är möjligt att minska såväl byggkostnader som energianvändning med minst 30 procent vardera. Kunskapen om kostnadseffektivare byggande finns, men i många fall saknas intresse och incitament. Företagen vill ha höga vinstmarginaler och samhället vill ha höga skatteintäkter - vilket höga byggkostnader och ineffektiva lösningar främjar.

Byggandet av bostäder har blivit allt mer kostsamt och lyxbetonat samtidigt som bostadsbristen blivit avsevärt större särskilt i våra storstadsområden. Antalet bostadsrätter har ökat kraftigt och till höga prisnivåer. Andelen flerbostadshus har ökat på bekostnad av gruppbyggda småhus, vilka är både billigare att bygga och i drift. Och dessutom är det ju i småhus mer än 70 procent av landets befolkning vill bo. En motsägelsefull utveckling när målet egentligen måste vara att bygga såväl bättre som billigare och med lägre energianvändning. Särskilt för ekonomiskt svaga grupper i samhället.

Kraftigt ökade byggkostnader, uteblivna energibesparingar och försämrade lånevillkor har på senare år resulterat i minskat byggande med upp mot 30 procent jämfört med rekordåren 2016-2017. Trots att det råder bostadsbrist i stora delar av landet. Även byggfelskostnaderna har ökat kraftigt och uppgår till mer än 50 miljarder kronor per år enligt en ny undersökning av Boverket.

Syftet med denna bok är därför att konkret ge tekniska, ekonomiska och juridiska råd för hur man uppnår ett bättre och billigare byggande. Bokens innehåll har valts för att ge läsaren en bred och djup inblick i hur man på rätt sätt bygger bättre och billigare, undviker fallgropar som olämpliga tekniska lösningar och entreprenadformer. I boken belyses även riskerna för korruption och olämpliga affärskontakter i samband med planering, projektering, byggande och förvaltning.

Författaren riktar kritik mot slarviga husföretag och entreprenörer, mot mäklare som främst har sin provision för ögonen, mot partiska kontrollansvariga och besiktningsmän. Men också mot förorenande luftvärme och dyrbar golvvärme, skattesubventionerad energi- och kostnadskrävande fjärrvärme och mycket annat. Passivhusen, glättade huskataloger och oseriös marknadsföring får sin beskärda del av kritiken.

Som en röd tråd genom boken löper rådet att undvika jäv och partiskhet genom att välja opartiska rådgivare, kontrollansvariga och besiktningsmän som inte går i mäklarnas och byggföretagens ledband utan genomför sina uppdrag med kundens/husköparnas bästa för ögonen. Detta gäller såväl vid köp av befintliga hus som nybyggnad.

Med kunskaperna i boken som bas är förhoppningen att väcka debatt, att informera och att utbilda byggherrar och husägare till kritiskt tänkande. Som därmed kan resultera i ett bättre och billigare byggande.
......................................................................................................................................................Christer Harrysson driver i Falkenberg sedan 1981 den rådgivande ingenjörsfirman Bygg- och Energiteknik. 1992 utnämndes han till professor i byggteknologi vid Arkitekthögskolen i Oslo. Vid nyår 2004 tillträdde han som den förste professorn i ämnet byggteknik vid Örebro universitet.
  • Författare: Christer Harrysson
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789151914572
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 223
  • Utgivningsdatum: 2019-07-08
  • Förlag: Bygg- och Energiteknik