bokomslag Auschwitz och det moderna samhället
Samhälle & debatt

Auschwitz och det moderna samhället

Zygmunt Bauman

Häftad

249:- (299:-)

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 2-7 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

  • 1994
Ett modernt folkmord är inte ett uttryck för massans spontana aggressivitet. Det ingår som ett välplanerat medel i den sociala ingenjörskonst som använder sig av en rationell teknik för att nå irrationella mål. I sitt uppmärksammade och prisbelönta arbete visar Zygmunt Bauman att moderniteten var en nödvändig förutsättning för Förintelsen. Men "Auschwitz och det moderna samhället" är inte bara en av de mest genomträngande analyserna av detta mörka kapitel i Europas historia. Genom att visa hur de mekanismer som gjorde Förintelsen möjlig fortfarande är verksamma i dag utgör Baumans studie också en skrämmande diagnos av vårt moderna samhälle.

Zygmunt Bauman är professor emeritus i sociologi vid Leeds Universitet och har på svenska publicerat bl.a. "Döden och odöd­ligheten i det moderna samhället".

”Detta är en alldeles lysande bok och jag kan varmt rekom­mendera den till läsning.” /Peter Englund

”… en intellektuell njutning att läsa ett så gediget och genom­reflekterat arbete” /Håkan Arvidsson, Judisk Krönika

”Men om Auschwitz var ett uttryck för det moderna samhällets latenta möjligheter kan vi med rätta hysa fruktan för att det kan upprepas – om vi inte inser detta, och därav drar slutsatsen att vårt samhälle måste genomgå djupgående förändringar för att förhindra att det sker igen.” /Joachim Israel, Dagens Nyheter
  • Författare: Zygmunt Bauman
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789171730381
  • Språk: Svenska
  • Utgivningsdatum: 1994-01-01
  • Förlag: Bokförlaget Daidalos