Vinn signerade exemplar av Green kitchen at home

– Tävlingen är avslutad

David Frenkiel och Luise Vindahl står för nydanande och spännande vegetarisk mat. Deras succéblogg Green Kitchen Stories inspirerar folk över hela världen att laga god och nyttig vege­tarisk mat med naturliga ingredienser. I boken "Green Kitchen at Home" presenterar de den mat de ständigt återkommer till. Ta del av ett recept ur boken samt delta i vårt quiz för att vinna ett signerat exemplar!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

1:a - 2:a pris

Signerat exemplar av Green kitchen at home: enkel och hälsosam vegetarisk mat att njuta av varje dag

Vinnarna utses av en jury bestående av representanter från Akademibokhandeln. Juryns beslut kan ej överklagas. Tävlingen pågår t o m den 2017-10-18. Vinnarna kontaktas via e-post samt presenteras på vinnarsidan senast v. 42.

Wokad tofu med quinoa och kantareller

4 portioner
Förberedelser + tillagningstid: 25 minuter

Närhelst vi har en halv påse av ditten och lite rester av datten tar vi fram stekpannan och wokar det till middag. Kokt ris är en vanlig bas, men eftersom vi oftare har en burk quinoa i kylskåpet brukar vi vanligtvis använda det. Gula kantareller, karljohan och trattkantareller finns som bekant i de flesta skandinaviska skogar under hösten. Det är gratis mat! Men tyvärr är både David och jag fruktansvärt dåliga på att plocka svamp. Vi gör antingen vilse i skogen eller letar på fel ställen och hittar bara tillräckligt med svamp för att täcka en smörgås eller fylla ut en rätt. Det var så detta recept kom till. Med alldeles för få kantareller till en svampstuvning och lite överbliven quinoa och tofu i kylskåpet improviserade vi och kom på den här rätten. Luise

1 msk kallpressad olivolja eller smör
1 gul lök, skalad
2 vitlöksklyftor, skalade
1 tsk färskriven ingefära
1 fänkålsstånd (spara fänkålsdillen till garnering)
1 zucchini
400 g ekologisk fast tofu, avrunnen
300 g kantareller eller annan svamp, sköljd
5 dl (300 g) kokt Quinoa eller kokt ris eller hirs
havssalt och nymalen svartpeppar
2 nävar babyspenat

Till servering
färska eller förvällda majskorn
smulad fetaost
grovhackad fänkålsdill och/eller slätbladig persilja
havssalt och nymalen svartpeppar
limesaft
olivolja

Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna eller wok på medelvärme. Finhacka lök och vitlök, lägg det i stekpannan tillsammans med ingefäran och fräs i cirka 5 minuter eller tills löken börjar mjukna. Grovhacka fänkål och zucchini och skär tofun i tärningar. Lägg fänkål, zucchini och tofu i stekpannan och fräs i ytterligare 5 minuter. Strimla svampen och lägg den i stekpannan, stek tills allt har mjuknat. Rör ner quinoa och stek i ytterligare 2–3 minuter. Smaka av med salt och peppar, ta bort stekpannan från värmen och rör ner spenaten. Servera rätten toppad med majskorn, lite fetaost och örter. Salta och peppra, pressa över generöst med limesaft och stänk över olivolja.

Tips: Vegansk variant: Uteslut fetaosten och tillsätt 1 tsk näringsjäst med tofun.
Söta och färska majskolvar kan vara väldigt saftiga okokta, men en del sorter måste förvällas först för att mjukas upp