"Inte utan min syster" av Åsa Hellberg

– Förhandsläsarna har tyckt till!

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Inte utan min syster" av Åsa Hellberg. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Inge Lidberg - 4/5

Inte utan min syster är en stark berättelse om systerskap när det är som bäst. Det spelar ingen roll om systerskapet är släktsrelaterat eller inte. Som läsare kastas man in i de klassiska dilemman kring att få utöva ett yrke eller bli gift och få barn som uppkom i början av 1900-talet. Läsaren får lära känna flera olika starka kvinnokaratärer med deras drömmar om kärlek och sexualitet samt yrke och livet i stort. Läsaren får följa kvinnornas kamp för överlevnad och bli respekterad i en mansdominerad värld under tidsepoken 1900-1920-talet. Bokens miljöbeskrivningar i tidseran som kvinnorna vistas i gör berättelsen både levande och trovärdig.

Tyckte du om SVT´s tv-serie Fröken Frimans krig kommer du absolut störtgilla boken Inte utan min syster, vilken jag sträckläste.

Åsa Forslund - 3/5

Boken utspelar sig under 1900 talets första fyrtio år och handlar främst om systrarna Anna och Cornelia från Fjällbacka och deras liv. De är utbildade sjuksköterskor och utmanar den gängse synen på kvinnor och deras roll som mödrar och fruar. Boken handlar även om männen som finns kring dessa kvinnor.

Boken är baserad på Hellbergs egen släkthistoria och hennes engagemang, kärlek och stolthet för människornas val, slit och livshantering genomsyrar texten.

Jag upplevde boken som svag och trevande till en början, personerna nådde mig inte riktig och historien engagerade inte. Men både texten och människorna i berättelsen utvecklas på ett sätt att jag ändå ville läsa vidare. Ju mer jag läste ökade lusten till att veta och förstå varför Anna och Cornelia agerar och tänker som de gör.

Hellberg berättar om viktiga historiska skeenden, samhällsfrågor och om hur livet var under 1900 talets början. Det var ju inte så längesedan som skyddsnäten var få, fattigdomen hög och det var vi som emigrerade till Amerika för att livet skulle kunna bli drägligt. Vilket också innebar att vi lämnade kvar människor i Sverige. En annan viktig beskrivning i boken är kampen om den kvinnliga rösträtten och att ha bestämandrätt kring sina livsval, utbildning och försörjning. Att som kvinna vara ansedd som en likvärdig människa som mannen med samma möjligheter och rättigheter. Allt detta tar vi idag för givet. Här gör Hellberg det tydligt och påminner sin läsare om vad vi har att förvalta i sitt sätt att beskriva systrarnas liv.

Å ena sidan upplever jag en viss platthet i texten och språket. Å andra sidan gör Hellberg intryck på mig då hon inte värjer för individernas växande och utveckling. Hon gör Anna och Cornelia, Erik och Fredrik mänskliga och visar på att myntets båda sidor alltid är gällande. Livets insikter följer kvinnorna - både de stora omvälvande - men också de mindre, kanske lite banala, men ack så viktiga. Nog minns de flesta av oss känslan av att få en egen cykel. Likväl som krossade drömmar, orättvisor, svek och känslan av stark passion och förälskelse.

Hellberg ger kvinnornas perspektiv, men också männens, kring livsval, skam, behov, skuld, sexualitet utifrån samhällets rådande normer och ger dem en aktuell touch för dagens diskurs.

Hellberg lyfter fram viktiga fragment av livet och dess orättvisor. Människors skörhet och styrkor och vikten av hopp och tilltro.

Detta är min första bok av Åsa Hellberg så jag kan inte jämföra hennes språk eller stil med tidigare böcker. Men visst blir till att läsa fler böcker av Åsa!

Annika Björklund Sjöstrand - 3/5

En engagerande romanidé som skildrar två systrars liv under början 1900-talet. Ett godtagbart porträtt över hur kvinnors tillvaro kunde te sig. Antingen arbetar man och har ett självständigt liv eller så gifter man sig och satsar på familjen. Romanen visar också hur det var att leva i fattigdom och hur oacceptabelt det var att föda barn utanför äktenskapet. Fungerande dialog som för handlingen framåt. 

Författaren borde dock ha vågat ta ut svängarna lite mer för att skapa en större autenticitet. Exempelvis borde ena systerns engagemang för lika rösträtt etc. ha skildrats i stället för att bara nämnas i all hast. Vidare måste författaren arbeta med sitt språk, då hon återkommande skriver läsaren på näsan och inte riktigt behärskar tekniken att gestalta. För att nämna några exempel: "Rop som var fyllt av fasa" och "Ögonen som lyste av oro". Dylika meningar får mig att sucka av irritation. 

Trots vissa negativa aspekter så vill jag fortsätta läsa och se hur det går för huvudkaraktärerna, varför romanen ändå får godkänt. 

Marie Durrant - 4/5

Åsa Hellbergs bok Inte utan min syster blev bättre och bättre ju mer jag läste. Jag ser redan fram emot att få läsa kommande böcker i serien. Du som tycker om att läsa historiska berättelser som har inspirerats av verkliga personer och deras liv kommer inte att bli besviken om du väljer att läsa denna bok. Inte utan min syster för betyget 4 av 5 av mig för att den fångar sin läsare och hela tiden driver läsaren att läsa vidare eftersom de olika kapitlen handlar om olika personer och deras upplevelser.

Anna Mizser - 3/5

I ”Inte utan min syster” skildras starka kvinnoöden. Det är en historia som ger läsaren liknande upplevelser som Utvandrarna av Vilhelm Moberg. Skillnaden är att vi får följa de som blev kvar ”hemma” i Sverige. 

Författaren har lyckats få in en intressant representation av kvinnokampen. Hon visar splittringarna mellan klasserna samt de skiftande åsikterna bland gifta och ogifta kvinnor. Boken har även inslag av intressanta manliga karaktärer. De är dock begränsat utformade till individer som agerar utifrån vad de känner sig ”tvingade” till av samhället vilket gör att de till och från upplevs som platta. 

Ett negativt inslag i boken är det faktum att det sker så många tidshopp att det är svårt att få kontext för alla händelser. Det upplevs hackigt när man läser och det tar ett tag innan man kommer in i nästa del av historien. 

Det är en historia som visar på vikten av en inre styrka samtidigt som den påminner om att ingen klarar allt ensam.