Lund Stortorget

Vem är jag? Författarprat med professor Peter Gärdenfors

Lyssna till professor Peter Gärdenfors som berättar om olika sätt att se på jaget: psykologiskt, filosofiskt och sociologiskt Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

Vem är jag? Frågan har intresserat människor i alla tider och alltid varit omöjlig att besvara. Förr var det våra inre egenskaper eller vår position i samhället som bestämde vilka vi var. I dag fokuserar vi mer på det yttre och med hjälp av sociala medier kan vi själva bestämma vilka vi vill vara, ungefär som vi väljer karaktär i ett rollspel. Vad gör det med vår uppfattning om oss själva? Och går det att få syn på sitt jag? I den här boken beskriver professor Peter Gärdenfors olika sätt att se på jaget: psykologiskt, filosofiskt och sociologiskt. Den vänder sig till alla som är intresserade av jaget och vem som har makt över det.

"Gärdenfors leder läsaren genom resonemangen med lätt hand, hoppar ledigt mellan filosofi, neurovetenskap, socialpsykologi och evolutionslära, och strösslar generöst med citat av författare och historiska tänkare". Svenska Dagbladet

Peter Gärdenfors är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet och ledamot av bl.a. Kungliga Vetenskapsakademien, Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien samt Deutsche Akademie für Naturforscher.

Ett urval av tidigare utgivna böcker är Fängslande informationDen meningssökande människan och Lusten att förstå.

onsdag 15 mars kl 18:00

Plats

Lund Stortorget