Borås City

Signering med Jeanette Palmqvist

Om boken: I 1930-talets Norge slår sig Astrid fri från ett religiöst hem och ett utstakat liv som fru, mor och fabriksarbeterska. Hon får chansen att utbilda sig till sjuksköterska och börjar därefter engagera sig i kampen för frihet och rättvisa.
Astrid lär känna Thomas, en man med musikerdrömmar. De planerar en framtid tillsammans, men Thomas möter Astrids syster Ågot ... och allt förändras. 
Parallellt med deras berättelse möter vi författaren Anna, som i nutid reser till Norge på jakt efter mellankrigstidens dofter. Vilka var egentligen de släktingar hennes mor alltid talade om? Och hur såg deras liv ut? Tanken att det var något lurt med att två kvinnor levde tillsammans med endast en man växte med åren. Inga andra hon kände till levde på detta sätt. Det var konstigt, avvikande, kanske skamligt, och till och med oanständigt. Vad tyckte mamma? Hon vågade aldrig fråga.
Mot en historisk bakgrund utspelar sig denna skildring av fascinerande livsöden där tilliten till sina egna val ger styrka att gå vidare.  Det enda som betyder något är en finstämd och gripande roman med ett ben i historien och ett i nutiden. Viktiga historiska händelser sätter sin prägel på tiden och människorna. Samtidigt är det en berättelse som är så mycket mer än en skildring av historien: det är en skildring av människoliv, drömmar och förmågan att ta kontroll över sitt eget öde.
Författaren Jeanette Palmqvist säger att tankarna bakom Det enda som betyder något föddes redan i sex–sjuårsåldern då fantasin sattes igång av mammans berättelser om sin släkt. Som om de människorna var heliga på något sätt. 
 

Om författaren: Jeanette Palmqvist föddes i Göteborg och läste till copywriter på IHM efter att först ha arbetat som förskollärare i sju år. Hon bodde många år i Borås där hon arbetade som copywriter. Jeanette har skrivit ett flertal noveller och mycket poesi – och deltagit i poetry slam-tävlingar.  
Jeanette läser minst två böcker samtidigt och ser tre till fyra filmer i veckan. Hon älskar att lära sig nya språk och just nu är det spanska som gäller. Franskan har hon redan klarat av. Hon och hennes man bor mitt i Göteborg. De har tre utflugna barn och flera barnbarn. 

lördag 3 december kl 13:00-15:00

Plats

Borås City