Lund Stortorget

"Påven som kom ner på jorden" - författarkväll

Välkommen på en kväll med Kristina Kappelin, aktuell med boken Påven som kom ned på jorden. Boken är extra aktuell eftersom påven besöker Lund måndag den 31 oktober.
Kvällen är gratis och föranmälan behövs ej. Kom i tid - begränsat antal sittplatser!

Om boken: Bagarmossen hör inte till de mest kända pilgrimsorterna i världen. Men det är där som denna berättelsen tar sin början. Här låg en argentinsk flykting död i sin lägenhet i två år utan att någon saknade honom. Det var denne okände mans död som sammanförde två till synes helt omaka männ. En av dem var Carlos Luna, en gammal gerillakämpe, som sedan 1973 lever i exil i Sverige. När han läste om mannens tragiska öde skrev han ett mejl till påve Franciskus. "Jag vill berätta en historia för er om Daniel och medan jag skriver gråter mitt hjärta" Det dröjde bara några timmar innan Carlos Luna fick svar direkt från påven. Det blev början på en oväntad vänskap, och ett agerande som är talande för påve Franciskus personlighet och egenart.
Påve Franciskus föddes 1936 i Argentina med namnet Jorge Mario Bergoglio. Han arbetade som kemisk tekniker innan han påbörjade sin prästutbildning. 2013 utsaågs han till påve och blev därmed den första icke-europiske påven sedan år 741.

Kristina Kappelin tecknar här ett porträtt av en annorlunda påve som valt en annan väg än sina företrädare. Han förespråkar en uppvärdering av kvinnors roll i kyrkans organisation, tar avstånd från marginaliseringen av homosexuella och gör ansträngningar för en öppen dialog mellan olika religiösa åskådningar. Hans medmänsklighet, engagemang för fattiga och omtalade värme gör honom till en fascinerande, modig och mänsklig påve.

Om författaren: Kristina Kappelin (1958) är journalist och författare. Hon har sedan 1984 bott och arbetat i Italien. Från sin hemstad Rom, rapporterar hon om allt från Vatikanen till italiensk fotboll för bland andra Sverige Television, Dagens Industri, Aftonbladet och Sydsvenska Dagbladet. Hon har tidigare skrivit bland annat Berlusconi - italienaren (2010) ochItaliensk Dagbok (2014).

 

måndag 24 oktober kl 18:00

Plats

Lund Stortorget