Stockholm Mäster Samuelsgatan

Per Olov Enquist och skådespelare från Dramaten berättar om "I lodjurets timma".

Torsdagen den 26 maj kl. 12.00 får vi besök av författaren Per Olov Enquist och skådespelarna Michael Jonsson, Nina Fex och Ingela Olsson som berättar om I lodjurets timma på Dramaten. Samtalsledare är Jacob Hirdwall från Dramaten.

Om uppsättningen

En pojke är internerad på sluten anstalt. Han har mördat två människor som flyttat in i morfaderns gamla hus, huset där han växte upp. Han får en katt i cellen som en del av ett psykologiskt försök, för att väcka hans empati. Men experimentet spårar ur och forskaren kallar in en präst som hjälp. Snart dras prästen in i pojkens märkligt lockande föreställningsvärld. Vad är en människa? Och vad förändrar en människa?

Här berör Enquist samma tema som i den besläktade romanen Nedstörtad ängel. Han visar oss kärlekens vackraste sidor, men också hur den kan leda till fruktansvärda saker. Han blir advokat för de som inte kan försvara sig, visar hur vanskligt det är att dra gränser mellan sjukt och friskt och hur sårbara vi är i mötet med det oförklarliga.

Per Olov Enquist är en av Sveriges största författare med en lång rad hyllade romaner och pjäser bakom sig. Han har belönats med nationella och internationella priser, bland annat Eyvind Johnsonpriset, Augustpriset (två gånger) och Nelly Sachs pris. Han debuterade som dramatiker med Tribadernas natt (1975), som liksom I lodjurets timma (1988) hade sin urpremiär på Dramaten. 2013 blev I lodjurets timma film med bland andra Sofie Gråbøl, känd från danska serien Brottet.

Johannes Holmen Dahl, som nyligen gick ut Teaterhögskolan i Oslo, debuterade som regissör på Dramaten med Jon Fosses Barnet 2015.

Medverkande: Michael Jonsson, Nina Fex, Ingela Olsson. Regi: Johannes Holmen Dahl. Scenografi och kostym: Magdalena Åberg. Ljus: Torben Lendorph

Premiären äger rum den 13 maj på Lilla scenen

Just nu erbjuder Dramaten dig, som kund hos Akademibokhandeln, att gå 2 betala för 1 på utvalda föreställningar av I lodjurets timma. Läs mer och boka här.

torsdag 26 maj kl 12:00

Plats

Stockholm Mäster Samuelsgatan