Linköping Nygatan

Lars Danielsson signerar "En enkel biljett till Sverige"

Passa på att köpa en julklapp med personlig hälsning från författaren. Välkommen!

Sveriges riksdag bestämmer sig vid slutet av 1940-talet för att storsatsa på det svenska flygvapnet. Saab i Linköping får uppdraget att bygga ett stort antal militära flygplan på kortast möjliga tid. Men bristen på verkstadskunniga arbetare i Sverige sätter käppar i hjulen för Saab och den enda utvägen är att rekrytera utomlands. Och det visar sig svårare än väntat.

En tidig morgon i januari 1951 kliver en ung italiensk man på tåget i Turin för att tillsammans med andra italienska arbetskraftsemigranter åka till Linköping och börja arbeta på Saab. Men mottagandet blir inte det allra bästa: Bostadsbrist, språkförbistring och svensk vinterkyla väntar italienarna i Linköping.

En enkel biljett till Sverige är den fascinerande berättelsen om Saab och företagets vedermödor att leverera flygplan i tid till flygvapnet. På samma gång är det en skildring av de italienska invandrarnas bakgrund, deras strävan att få ett bättre liv i Sverige och svårigheterna att anpassa sig till en svensk kultur. Författaren Lars Danielsson har använt sig av intervjuer, skrivelser och brevkorrespondens för att berätta historien om den italienska arbetskraftsinvandringen till Saab i Linköping på 1950-talet.

onsdag 11 december kl 14:00

Plats

Linköping Nygatan