Stockholm Mäster Samuelsgatan

Inspirationslunch: Vilken typ är du?

Personlighetstester med olika färger och bokstavskombinationer är populära. Men hur sanna är de? Myers-Briggs är ett välanvänt test som här ifrågasätts. Välkommen att lyssna till Merve Emre som berättar, på engelska. Föranmälan via knappen nedan. Lunch, rabatt och nya insikter för enbart 150 kr.

Myers-Briggs testet är det mest populära personlighetstestet i världen och har under de senaste 50 åren förvandlats till en mångmiljonindustri. Hur kunde Myers-Briggs, en hemsnickrad flervalsenkät, infiltrera våra arbetsplatser, relationer, internet och liv? Testet togs fram på 1920-talet av en mor och dotter, Katherine Briggs och Isabel Briggs Myers. De var hängivna hemmafruar, författare och amatör-psykoanalytiker, som ville tillgängliggöra Carl Jungs doktrin för allmänheten. Men trots att testet aldrig gått att validera vetenskapligt fick det genom några av 1900-talets främsta kreativa tänkare, i rökfyllda styrelserum i New York till Berkeley i Kalifornien, spridning över hela världen.

Testet går idag att hitta på allt från börsföretag och politiska lobbyorganisationer till grundskolor och hälsoretreats. Språket i personlighetstestet - extrovert och introvert, avläsande och intuitiv, tänkande och kännande, dömande och förstående, har inspirerat tv-serier, dejtingplattformar, och karaktärsquiz.

Vilken typ är du? granskar personlighetstestet som blev en kulturell ikon. Under resans gång kommer, inget mindre än jagets definition att undersökas, ett försök att greppa, kategorisera och kvantifiera våra personligheter. Boken kommer, likt testet som den granskar, överväga en tidlös fråga: Vad är det som gör dig, till dig?

Merve Emre är biträdande professor i engelska vid universitetet i Oxford. Hon har också skrivit populärvetenskapliga böcker och essäer, bland annat i New York Times MagazineHarpers Magazine och The Atlantic.

150 kr för lunch och 30 min inspiration - så funkar det:
Anmäl dig via knappen på denna sida. Du får då en bekräftelse via mejl att du är anmäld. Visa upp den bekräftelsen i kassan på Mäster Samuelsgatan i samband med inspirationslunchen. Där betalar du 150 kr, för vilket du får en matig vegetarisk sallad (gluten- och laktosfri) med dryck från Café K-märkt, plus 50 kr rabatt på valfri bok vid detta tillfälle. Du får också 10 kr rabatt på valfri kaffe på maten hos Café K-märkt. (Var på plats i butiken 11.45 för att hinna betala och hämta ut salladen innan föredragets början) Föredraget håller på kl 12.00-12.30.
Varmt välkommen!
   

torsdag 24 oktober kl 11:45-12:30

Plats

Stockholm Mäster Samuelsgatan