Uppsala Stora Torget

Inför Augustgalan: Författarträff med nominerade

Välkommen till en kväll där vi pratar om författarskap, böcker och Augustprisets betydelse. Vi gästas av några av de författare som nominerats till priset 2019: Steve Sem-Sandberg, Per Gustavsson, Nina Ulmaja och Alexandra Borg. Moderator är Johanna Åberg Lundén, kulturchef på UNT. Föranmälan via knappen nedan.

Steve Sem-Sandberg, nominerad för bästa skönlitterära bok: W
Woyzeck är historien om den lojale fotsoldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. Den verkliga händelsen inspirerade Georg Büchner att 1836 skriva den pjäs som kom att bli en klassiker inom europeisk dramatik. Sem-Sandberg utgår i W. från samma material. Det är en berättelse om en ensam människa som för att undkomma misären tar värvning och deltar i det tidiga 1800-talets många krig. Sem-Sandberg tecknar en bild av ett kluvet Europa – en kontinent som faller sönder av krigets barbari och samtidigt drömmer om en helt ny och upplyst syn på individen som samhällsvarelse. Men främst är W en skoningslös studie av den utsatta människan, av den avgrund som Büchner menade att varje människa är.

Nina Ulmaja och Alexandra Borg, nominerade för bästa facklitterära bok: Strindbergs lilla röda: boken om boken och typerna
Den har kallats »Sveriges första moderna roman«. Röda rummet utkom första gången 1879 och väckte omedelbart stor uppmärksamhet. Sedan dess har boken utkommit i över 140 utgåvor, filmatiserats, blivit serieroman och översatts till ett stort antal språk. Men förutom att vara en klassisk roman är Röda rummet en Bok. Skriven, formgiven, tryckt, såld och läst. Hur gick det till på Strindbergs tid? Hur går det till idag? Strindbergs lilla röda är en både nördig och allmänbildande resa genom bokens, typografins och läsningens historia. Med Röda rummet som prisma berättar Alexandra Borg och Nina Ulmaja hur allt började och hur det fortsatt. Det är oavbrutet lärorikt och underhållande, och varje vackert formgiven sida genomsyras av kärlek till Boken.

Per Gustavsson, nominerad för bästa barnbok: Sen kom vintern
Haren skuttar ut för att göra det han brukar och älskar -- plocka morötter! Varje dag är den andra lik, men det gör inget, haren trivs med rutiner. Men ... så får han syn på något mycket märkligt -- ett vitt hårstrå i pälsen. Och ett till! När han går ut nästa morgon är hela världen vit. Haren drabbas av en livskris ... Men inget ont som inte har något gott med sig. Det visar sig att en vit päls kan ha sina fördelar när den lömska räven är på jakt! En bilderbok om att möta livets föränderlighet, med Per Gustavssons omisskännliga humor i såväl text som bild.

onsdag 13 november kl 19:00

Plats

Uppsala Stora Torget